Uppehållsrummet på friskolan Thoren framtid har alltid bestått av vita väggar och två bänkar.

— Jag har länge velat ändra på detta. Det har varit så kalt och känts som ett sjukhus i princip – ingen hit med andra ord, menar Victoria Cornelius som arbetat på skolan sedan år 2014.

När hon fick höra att administratören Tina Lee fått uppdraget att göra om biblioteket i höstas, och att hon lyckades med bravur efter en månad, vände Victoria sig till henne. Tillsammans lade de upp en plan och tog fram en budget. Sedan inkluderade de högstadieeleverna.

— För oss är det viktigt att jobba med ungdomarna och inte för dem. Vi frågade därför eleverna hur de själva önskade att deras uppehållsrum skulle se ut. Precis som när jag jobbade med biblioteket så var målet att locka in ungdomarna till ett rum där de kan trivas. Där var det också vita väggar och tråkiga hyllor innan jag tog tag i det, förklarar Tina.

Tog saken i egna händer

Samtliga 60 högstadieelever fick i uppgift att måla upp sina visioner på papper. De fick sedan ta del av budgeten och söka efter vad varje gardin eller fotoram skulle kosta. 14-åringarna Måns Lindgren och Liam Wagenius samt 15-åringarna Anton Kolaska, Abdi Wap och Oscar Kåvestam tog därefter initiativet och erbjöd sig att hjälpa till med arbetet.

— Lärarna blev väldigt glada och sa "Det är klart ni ska göra det. Rummet är ju erat, så ni får göra i princip vad ni vill med det". Det kändes grymt. Det var roligt att få ett så pass stort ansvar, berättar Anton.

Tillsammans började de måla väggarna och köpa inredningen.

— Resultatet blev riktigt bra och speciellt kaninerna blev vi särskilt nöjda med. Alltihop har varit rätt kul, återger Måns.

"Annorlunda och extremt"

Den 11 januari var det dags att avslöja hur uppehållsrummet numera såg ut för resten av skolan.

— Det känns pirrigt med invigningen. Samtidigt har vi fått se hur fint det blivit och vi är hur nöjda som helst. Varför ska allt jämt vara i klassisk stil? Vi vågar vara annorlunda och extrema. Det känns helt rätt och riktigt gött, menar både Tina och Victoria.

Bandet klipps av och ungdomarna skyndar sig in rummet. Positiv feedback flödar från såväl elever som lärare. En av de som är riktigt imponerad är Emily Jansson:

— Skitcoolt blev det. Dessutom känns det mysigt.

Även den nya rektorn, Patrik Ask, ser enbart optimistiskt på förändringen:

— Detta skickar ut en tydlig signal på att vår skola är en trovärdig lösning. Här vågar vi satsa och har roligt tillsammans, trots att vi är den enda friskolan i hela Falköping. Personal och elever jobbar stenhårt med att göra skolan hemtrevlig. Det gör även mitt jobb mer motiverande.

Den 28 januari är det Öppet Hus på friskolan och då visas de nya lokalerna även upp för allmänheten. Men redan nu kan ni ta del av uppehållsrummet samt biblioteket genom våra filmer.