Annons

Annons

Annons

Annons

Fotboll

Fem tips - så besegrar du VM-abstinensen

Det kan kännas tomt efter VM. Men det finns sätt att lindra VM-abstinensen på.

Annons

VM i fotboll är nu slut och det ersätts direkt av tomhet, saknad och abstinens. Det kliar i hela kroppen efter mer fotboll- men det finns lindring att få.

Här kommer fem tips på hur du botar din VM-abstinens.

Och så helt plötsligt är det över.

Pokalen har delats ut, nationalsångerna har tystnat och ryska vaktmästare har sopat upp guldkonfettin och slängt den i soptunnor. Efter mer än en månad där fotbollen har varit överallt och hela tiden står vi nu ensamma kvar här med våra minnen, våra bleka inomhusansikten och den där stora, jobbiga frågan:

Vad fasen ska vi göra nu?

VM-abstinens är en jobbig känsla. Det är alltid tufft när rutiner försvinner och cirklar rubbas. I över en månad har man satt sig ner klockan åtta på kvällen eller fyra på eftermiddagen för att titta på fantastisk fotboll och låta sig trollbindas av världens största och vackraste skådespel.

Nu sänds det helt plötsligt bara brittiska deckare och program där folk sjunger tillsammans.

Annons

Det är enkelt att bara bryta ihop i ett sådant läge – att låsa in sig i en skrubb, äta isolering och panikgråta med en bild av Janne Andersson tryckt mot bröstet. Men det behöver inte bli så illa. Abstinensen går att bemästra.

Annons

Och här kommer fem tips på hur du kan lyckas med just det:

1. Spela fotboll själv.

En lösning så enkel och elegant att det skulle kunna vara en Sommkrysset-fråga klädd i aftonklänning. Att snöra på sig fotbollsskorna och ge sig ut och tacklas, skjuta och dribbla bort sin abstinens är en oerhört effektiv och rolig metod. Att höfttackla en vän så att han åker in i en soptunna och skriker förbannelser över dig kan faktiskt vara överraskande terapeutiskt. Det har jag själv märkt - mina vänner brukar alltid vara väldigt lugna efteråt. Sedan är det faktiskt bra på riktigt att motionera för att bota abstinens. Oavsett om det gäller nikotin eller VM.

2. Skaffa en ny hobby

Det här är ju ett perfekt tillfälle ge dig ut på en resa i okänd mark och göra något helt nytt. Använd den där energin du lagt på att skrika åt Neymars filmningar till att sticka en tjusig halsduk i kroatiskt mönster. Eller testa på fågelskådning och lyssna samtidigt på VM-referat med Radiosportens Christian Olsson för att bota fotbollslängtan. Rader som "en örn som äter ormar" eller "bankar liv i ekorrarna, förvandlar dem till såpbubblor och skickar dem i glädjebubblor hela vägen runt kosmos" fungerar ju lika bra till fåglar som fotbollsspelare. Eller börja med träslöjd. Du kan tälja en avbild av Andreas Granqvist i naturlig storlek och ställa i trädgården. Den skrämmer med all säkerhet bort mexikanska fotbollsspelare – men kan kanske också fungera på getingar och mördarsniglar.

Annons

Annons

3. Spela spel

Sur över att Sverige torskade mot England? Rätta till det, då. Skaffa dig FIFA eller Pro Evolution Soccer, tråckla ihop en kopia av VM-lottningen och lotsa Sverige mot framgång. Se till att Marcus Berg sätter sina chanser mot England istället för att bränna dem spektakulärt och att någon annan än Emil Forsberg markerar Harry Maguire. Du kan ju också vara lite mer analog och ta fram Monopol. Vill du ändå ha lite fotbollskänsla - klistra på Sepp Blatters huvud på spelpjäserna. Då kommer du att känna sinnesro snarare än ilska när "Gå direkt till fängelse"-kortet väl kommer.

4. Ge kulturen en chans

När Tomas Brolin låg på sjukhus efter en skada fick han frågan om han ska passa på att läsa någon bok nu när han ligger där han ligger. "Så sjuk blir jag aldrig", svarade Brolin. Men ge kulturen en chans, den kan hjälpa. Tycker du att årets VM-spelare var lite för mjuka och teatraliska? Läs Roy Keanes självbiografi. Vill du få en påminnelse om att fotbollen är viktig men inte det allra viktigaste? Läs Klas Ingessons "Det är bara lite cancer". Vill du känna att du inte är ensam i din fotbollsmani? Läs Nick Hornbys klassiska "Fever "Pitch". Eller så kan du helt enkelt se på VM-krönikan från 1994 igen och igen och igen. Så många gånger att du hör Albert Svanbergs röst varje gång du sluter ögonen. Då kommer du att känna frid.

5. Glöm - och gå vidare

Eller så struntar du i allt det här och går vidare med ditt liv. Titta dina barn i ögonen för första gången på fem veckor och fråga hur de mår. Eller – om du märker att du kallar dem alla för Luka Modric – vad de heter. Gå ut och njut av solen. Bada, grilla och en läs en bok. Njut av naturens skönhet här i Skaraborg eller ta en roadtrip till midnattssolens land. Studera en myrstack eller kyss en fransman. VM är över, men livet går faktiskt vidare ändå.

Och det är ju inte så förbaskat långt kvar till EM...

Annons

Annons

Till toppen av sidan