Annons

Annons

Annons

Valet 2018

Valrysaren: Superjämnt mellan blocken – så röstade Sverige

Text

Socialdemokraterna fick flest röster i riksdagsvalet – men partiet gjorde sitt sämsta val någonsin och fick 28,4 procent av rösterna.

När nästan alla röster hade räknats stod det klart att det rödgröna blocket fått 40,6 procent av rösterna, Alliansen 40,3 procent och Sverigedemokraterna 17,6 procent.

Alliansen anser att Stefan Löfven (S) nu måste avgå som statsminister, men Löfven säger att han kommer att sitta kvar.

När 6004 valdistrikt räknats stod det klart – det rödgröna blocket fick 40,6 procent, Alliansen 40,3 och Sverigedemokraterna 17,7. Här ses Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M) från ett tidigare tillfälle.

Nuvarande valresultat innebär att det rödgröna blocket bestående av Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet får 40,6 procent av rösterna och 144 mandat i riksdagen. Alliansen, där Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna ingår, får 40,3 procent av rösterna vilket innebär 143 mandat i riksdagen.

Sverigedemokraterna, som inte tillhör något av blocken, gjorde på nytt en stor ökning jämfört med valet 2014 och slutade på 17,6 procent av rösterna och får 62 mandat i riksdagen.

Annons

– Någon sade att det är svårt att utse en segrare. Jag vet vilka som vunnit valet, det är Sverigedemokraterna, sade partiledaren Jimmie Åkesson under kvällen.

Annons

Nu är det helt ovisst vem som blir statsminister. Men från Alliansens fyra partiledare är beskedet att Stefan Löfven och den regering som har letts av S och MP nu måste avgå. Både Socialdemokraterna och Miljöpartiet tappar jämfört med valet 2014.

I ett uttalande på Moderaternas valvaka, i SVT:s direktsändning, säger partiledare Ulf Kristersson att det nu är dags för en ny regering.

– Stefan Löfven ska avgå, säger Kristersson.

Centerpartiet gjorde sitt bästa val på 30 år och fick 8,6 procent av rösterna.

– Jag är stolt att vi stått stadigt när andra vänt kappan efter vinden, att vi slog näven i bordet mot främlingsfientlighet, säger partiledaren Annie Lööf på C:s valvaka..

– Jag är också stolt att vi gjort det bästa resultatet för Centerpartiet på 30 år, säger hon och framhåller också att Stefan Löfven nu måste avgå som statsminister och låta Ulf Kristersson (M) bli ny regeringsbildare.

Även Kristdemokraterna gjorde ett starkt val. Partiledaren Ebba Busch Thor har lyckats göra en osannolik slutspurt. I opinionsmätningar under nästan hela mandatperioden har partiet legat under den fyraprocentsspärr som innebär att partiet skulle ha förlorat sin riksdagsplats. Men KD lyckades i stället öka till 6,4 procent. Även Ebba Busch Thor och Liberalernas partiledare Jan Björklund anser att Löfven måste avgå och låta Ulf Kristersson bli ny statsminister.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt (V) säger i SVT att det logiska sett till valresultatet är att Stefan Löfven (S) nu får fortsätta som statsminister.

Annons

Annons

– Nu är det jämnt och rösterna ska räknas, men det vore väldigt illa om Alliansen tog makten trots att man förlorade valet, säger han.

Även Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin anser att det rödgröna blocket borde fortsätta att regera med hänvisning till valresultatet.

Vid 00.30-tiden natten till måndagen äntrade Stefan Löfven (S) scenen under Socialdemokraternas valvaka, som också sändes i SVT:

– Jag känner en stolthet över att vara partiledare för S, säger Stefan Löfven och uppmanar sina partivänner att vara stolta för flera saker Löfven menar att man gjort bra ifrån sig med.

– Vi har två veckor på oss till riksdagens öppnande, och jag kommer att verka med lugn som statsminister, säger Stefan Löfven som säger att blockpolitiken nu måste begravas för svensk politiks bästa.

Valresultatet liknar på många sätt det som skedde i valet för fyra år sedan. S och MP kunde då tillträda i en minoritetsregering och där SD haft en vågmästarroll.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson säger i en kommentar till TT att det nu verkligen är läge för att bryta upp blockpolitiken.

– Det är åtta år sedan nu som vi har haft en regering som kan gå till riksdagen och veta att de får igenom sina förslag, säger han.

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan