Annons

Annons

Annons

Varnhem

Biskopen i Skara inviger Kulturarvsväg

Den 22 september bjuds allmänheten in till ett invigningsevent där biskop Åke Bonnier inviger Kulturarvsvägen efter att de gamla stenmurarna nu tagits fram.

Kulturarvsprojektet är finansierat av Riksantikvarieämbetet, med framtagna stenmurar vid kulturarvsvägen från Klostret över Billingen. Det är Ljungstorps Stenmurars & Stenrösens Vänner i samverkan med Skarke-Varnhems Hembygdsförening bjuder in till invigningen.

Annons

Annons

Vägen är gammal, den finns dokumenterad sedan biskop Bengt den Godes tid i Skara 1150 - 1190 - då det i hans biskopskrönika framgår att vägen över Billingen var en av de allra första han utvecklade. En av anledningarna till det för att kunna ta sig till S:t Elins-mässan i Skövde på höstarna för att fira helgonet, som en slags pilgrimsväg.

Den utvecklades senare till en Kungaväg, där kungafamiljen tog sig denna väg förbi norr om Skövde, över Billingen och ner för Billingeliderna - i Skövde finns fortfarande Gamla Kungavägen kvar som gatunamn där den landar vid Kvantum.

Troligen användes den även av vikingar som hade anledning att ta sig över berget. Ända fram till 1870 var det den enda vägen över berget, sedan byggdes nya vägen nere i dalen.

När jordbruket utvecklades under 1800-talet så byggde man stenmurar av den sten som man nu flyttade från åkrarna för bättre odling, men även för att få hållbara fä-gator utmed gränser och vägar.

Tack vare kulturarvspengarna har nu murarna frilagts.

Biskopen kommer efter en samling med tal vid Ryttaregården i Varnhem att stiga upp i en jaktvagn efter ardennerhästar. Allmänheten får sedan promenera med till Knifvaledet där invigningen sker.

Processionen fortsätter sedan förbi praktstenmuren upp mot Hålltorp. Den allmänna delen av eventet slutar vid Ängerås/Hålltorpsvägen.

Vägarna kommer att vara avstängda under invigningen och det saknas parkering.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan