Annons

Annons

Annons

Valet 2018

”Vi har fått förfrågningar från flera håll”

Text

Miljöpartiet är ett av de fem partier som idag styr Västra Götalandsregionen i majoritet, men som förlorat denna majoritet i valet. Miljöpartiet har inte bestämt sig om samarbete efter valet.

– Vi har fått förfrågningar från flera håll, säger Peter Sögaard, Miljöpartiets förstakandidat i Skaraborg.

Peter Sögaard är Miljöpartiets förstanamn i regionvalet i Skaraborgs valkrets.

Miljöpartiet kan ha något av en nyckelposition när det gäller att forma ett styre den kommande mandatperioden i Västra Götalandsregionen. Partiet ingår i Grönblå samverkan som bildades efter förra valet av Miljöpartiet och de borgerliga partierna för att styra i majoritet.

LÄS MER: Regionens grönblåa majoritet har fallit

Men de fem partierna har inte kvar denna majoritet i det nya regionfullmäktige som framträder efter valet. Mellan 2010 och 2014 styrde Miljöpartiet tillsammans med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

Annons

Annons

På måndagseftermiddagen hade miljöpartister i regionen ett möte där situationen diskuterades.

– Vi har inte kommit fram till någonting. Vi har fått förfrågningar från flera håll. Valet är inte färdigräknat ännu. Den senaste konstellationen (Grönblå samverkan) är den mest naturliga, men vi har sagt att det finns många sätt att samarbeta, säger Peter Sögaard, partiets förstanamn på valsedeln för Skaraborg i regionvalet.

Något som gör läget mer oklart är att ingen vet om det nya partiet från Göteborg, Demokraterna, kommer in i regionfullmäktige. Under valnatten räknades inte röster på partiet separat, utan de räknades som röster på ”övriga anmälda partier” tillsammans med andra partier utanför fullmäktige.

Det var 4,6 procent som röstade på ”övriga anmälda partier” och spärren är tre procent så det skulle kunna vara så att Demokraterna kommer in i regionfullmäktige, men inget är säkert. Om Demokraterna tar mandat så förlorar andra partier mandat som de fått tilldelade i den preliminära mandatfördelningen i valnattsräkningen.

– De kan rycka mitt mandat i Skaraborg. Då tappar vi ett mandat och det blir annorlunda igen, säger Peter Sögaard.

Annons

Peter Sögaard har uppfattat det som att Demokraterna inte är intresserade av att delta i ett styre av Västra Götaland, utan vill verka som opposition.

I den preliminära mandatfördelningen från valnatten har Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet ett fler mandat än Alliansen, men detta styrkeförhållanden är inte avgörande för Miljöpartiet enligt Peter Sögaard.

– Nej, det är det inte. Det är ett alternativ, men det finns andra alternativ också, säger han och pekar på lösningar över blockgränserna.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan