Annons

Annons

Annons

Skara

Grönblått styre kan fortsätta

Text

Ett fortsatt grönblått styre i regionen, fast i minoritet, ska nu förankras bland de fem samverkande partierna.

Även Socialdemokraterna tycks dra slutsatsen att det lutar åt ett Moderatlett styre av regionen även efter valet.

Pär Johnson (L)

Helen Eliasson (S)

Peter Sögaard (MP)

Västra Götalandsregionen har de senaste fyra åren styrts av allianspartierna och Miljöpartiet som haft majoritet i regionfullmäktige med sin grupp Grönblå samverkan. Majoriteten förlorades i valet, men regionen kan komma att fortsätta styras av samma konstellation, fast i minoritet.

Annons

Annons

- Det finns inga beslut tagna. Vi inom grönblått har bett respektive partier om förankring. Alla partier har olika förankringsprocesser. En sak är att några sitter och förhandlar. Medlemmarna måste också säga sitt, säger Pär Johnson från Lidköping, invald för Liberalerna i regionfullmäktige.

Innan 23 oktober då nya regionfullmäktige sammanträder för första gången bör man vara överens, enligt Pär Johnson.

– Oavsett hur man pusslar blir det ett minoritetsstyre, om man inte släpper in Sverigedemokraterna eller Vänsterpartiet. Den största minoriteten av alla är Miljöpartiet och allianspartierna. Det är det troligaste utfallet, säger Pär Johnson.

Före 2010 styrdes regionen av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Folkpartiet, som Liberalerna hette på den tiden. Om den konstellationen kompletteras med Miljöpartiet så samlar den fler mandat än alliansen och Miljöpartiet (70 är mer än 68).

– Ja, det gör det, men det är svårare att få ihop sakfrågor i den grupperingen. Vi står så långt ifrån varandra, säger Pär Johnson.

Han tänker inte minst på husläkarsystemet som Liberalerna vill införa och lönepolitiken där Liberalerna vill se större lönespridning.

Om man skulle knyta Vänsterpartiet till en sådan konstellation skulle den till och med få egen majoritet (även utan Liberalerna), men det är ingen väg Pär Johnson vill gå.

– Vänsterpartiet står för långt ifrån oss i sakpolitiken. Även om det viktiga är att få igenom sina förslag i regionfullmäktige, så får de inte vara för urvattnade för att man måste hitta minsta gemensamma nämnare hos många partier, då blir det ingen drivkraft i regionen, säger Pär Johnson.

Annons

Socialdemokraterna uppfattar situationen som att ”det allt mer ser ut som om regionen kommer att styras av en moderatledd minoritet med stöd av Sverigedemokraterna”, enligt ett utskick av ett pressmeddelande.

Annons

– Vi är villiga att diskutera, kompromissa och föra konstruktiva samtal för att hitta gemensamma lösningar för regionens framtid. Men tyvärr finns inte det intresset hos de borgerliga partierna, säger Helén Eliasson (S) i pressmeddelandet.

Utöver Miljöpartiet har samtal förts främst med Centern och Liberalerna, enligt pressmeddelandet.

– Det är beklagligt att dessa partier, som i valet så tydligt markerade var anständighetens gräns går, nu struntar i löftena till sina väljare om de medvetet sätter sig i ett minoritetsstyre som direkt eller indirekt blir helt beroende av SD, säger Helén Eliasson (S) i pressmeddelandet.

Enligt Pär Johnson kommer inga förhandlingar eller samtal göras med Sverigedemokraterna.

– Nej, vi har både från Centerpartiet och Liberalerna varit tydliga med att vi inte samarbetar eller förhandlar eller lägger upp strategi gemensamt med Sverigedemokraterna, säger han.

Om ett förslag från Grönblå samverkan ska fällas krävs det att Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna röstar på samma motförslag.

– Sverigedemokraterna kan inte ensamt fälla ett förslag från Alliansen och Miljöpartiet, säger Pär Johnson.

Miljöpartiet har deltagit i samtal med såväl alliansen som Socialdemokraterna. Såväl innan som efter valet har Miljöpartiet förklarat att det varit nöjt med samarbetet i Grönblå samverkan, men att det också är öppet för andra samarbeten. Miljöpartiet har tidigare styrt med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i regionen (2010-2014).

Annons

– Det mest naturliga är samarbetet med alliansen. Det finns ingen som tycker att vi inte kan fortsätta, säger Peter Sögaard (MP) från Skövde, också han invald i regionfullmäktige.

Hur ser du på beroendet av Sverigedemokraterna?

– Sverigedemokraterna har ju en stor maktposition eftersom de vunnit flera mandat. De kommer alltid att kunna peka på att de är vågmästare. Det innebär inte att vi blir beroende av dem. Vi får se till att de förslag vi lägger fram är väl förankrade i en stor grupp, säger Peter Sögaard.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan