Annons

Annons

Annons

Annons

Töreboda

Skaraborgs första bokmässa

Snart är det dags för Skaraborgs första bokmässa, Bokmässa i norra Skaraborg.

– Jag tror i alla fall att vi är först, säger Yvonne Bergman Lundin, som är en av arrangörerna.

Bokmässa i norra Skaraborg ska bli den första bokmässan i Skaraborg.

Arrangörerna bakom Bokmässa i norra Skaraborg: Eleonor Andersson, Guldgruvan, Birgitta Leijon, Töreboda kommun, Kent Jönsson, Karströms Bokhörna, Yvonne Bergman Lundin, Studieförbundet Vuxenskolan och Susanne Edvardsson, Guldgruvan.

Årets bokmässan i Göteborg med tusentals besökare och mängder av författare på plats i helgen är över. I skuggan av detta jätteevenemang pågår planeringen för en mer lokal mässa som bäst: Bokmässa i norra Skaraborg, som hålls i Töreboda och ska bli Skaraborgs allra första bokmässa.

– Jag tror i alla fall att vi är först, säger Yvonne Bergman Lundin, som är verksamhetsutvecklare på Studieförbundet Vuxenskolan i Skaraborg .

Annons

Annons

– Vi har varit flera stycken som kollat på alla sätt och vis, och det är ingen som hittat någon tidigare.

Idén till bokmässan kom för två år sedan när Yvonne var med i nätverket Författare i Norra Skaraborg. Man hade en gemensam önskan om att göra sina röster hörda och då föddes tanken på en bokmässa.

– Jag ville lära mig att skriva. Någon bok har det inte blivit, men en bokmässa blir det, säger Yvonne Bergman Lundin, med ett skratt.

Bokmässa i norra Skaraborg arrangeras 26 och 27 oktober i den före detta industrilokalen Gjutaren i Töreboda och här kommer ett 30-tal författare, både kända och mindre kända att medverka. De stora dragplåstren är Kristina Appelqvist, Lina Bengtsdotter och Dag Öhrlund, men här finns också lokala förmågor som fotografen och författaren Jan Fleischmann, samt författaren Inger Waern, båda från Mariestad.

– Jag ser fram emot att träffa alla dessa författare. Inte minst Dag Öhrlund som är Sveriges just nu mest produktive författare och har givit ut fyra böcker bara i år, säger Yvonne Bergman Lundin.

– Böcker är ett stort intresse för mig. Det ligger i folkbildningen att det ska finnas böcker och litteratur. Även om man kan se en ökning av digitala publiceringar, så tror jag ändå på det tryckta ordet.

Under mässan kan besökarna träffa författarna och få böcker signerade. Dessutom hålls det båda dagarna föreläsningar.

Fredagen inleds med ett föredrag av Jan Fleischmann, betitlat På fotospaning efter världens stora kattdjur. Det följs bland annat av Lars Vipesjö från Högskolan i Skövde, som berättar om hur man skapat ett "transmedialt berättande om Skaraborgs sägner och kulturarv för barn.

Annons

Annons

– Mässan riktar sig till alla bokintresserade. Vi har försökt att blanda föreläsarna så att det ska finnas något för alla båda dagarna.

På lördagen berättar bland annat Kristina Appelqvist om hur man man skapar en pusseldeckare i Agatha Christies anda, och Lina Bengtsdotter talar om hur hon tog sig från Gullspång och ut i världen.

Konferencier under mässan är Törebodas före detta kulturchef, Hans Thorsell.

– Det känns väldigt bra att han är med och knyter samman aktiviteterna under båda dagarna, säger Yvonne Bergman Lundin.

Under mässan kommer det också att finnas aktiviteter för de yngre besökarna, då Guldgruvan arrangerar olika naturvetenskapliga experiment. Bland annat gör man experiment med magnetism, och det finns ett mörkrum där man kan rita sin profil med ljus.

Arrangörer för Bokmässa i norra Skaraborg är Vuxenskolan och Karströms Bokhörna, Töreboda Bibliotek och Töreboda kommun.

– Mässan har mottagits bra och många tycker det låter spännande. Vi vet inte hur många besökare det blir, men skulle det komma 1000 personer så är vi jättenöjda, säger Yvonne Bergman Lundin.

Annons

Annons

Till toppen av sidan