Annons

Annons

Annons

Skara Centrum

”Sannolikt får han inte gensvar”

Text

Gunilla Druve Jansson (C), partiets ordförande i Västra Götaland, tror inte att Ulf Kristersson godkänns som statsminister på onsdagen. Andra vägar måste prövas för att Sverige ska få en regering, anser hon.

Gunilla Druve Jansson (C) tror inte på framgång för Ulf Kristersson (M) på onsdag.

Ulf Kristersson (M) förklarade på måndagen att han avser att bilda en M-KD-regering om han får stöd vid statsministeromröstningen på onsdag i denna vecka. Centerpartiet och Liberalerna har i detta parlamentariska läge inte velat ingå i en alliansregering.

– Kristersson har valt att gå fram med det. Sannolikt får han inte gensvar. Jag tycker att det är beklagligt att man inte kommit längre i de till synes låsta diskussionerna, säger Gunilla Druve Jansson från Skara, ordförande för Centerpartiet i Västra Götaland.

Annons

Gunilla Druve Jansson tycker hennes partiledare Annie Lööf har agerat på ett klokt sätt i regeringsfrågan och hon framhåller att de två största partierna nu har ett stort ansvar.

Annons

– Nu är det mycket fokus på de mindre partierna. Jag kan känna att det är mycket hätska tongångar i sociala medier, vilket är oförskämt, säger Gunilla Druve Jansson.

Moderater och kristdemokrater har kritiserat Centerpartiet och Liberalerna för att inte rösta fram en alliansregering när nu chansen finns.

– Jimmie Åkesson (SD) har hela tiden varit tydlig med att han fortlöpande kommer att ställa krav på regeringen. Det tycker inte vi är hanterbart. Alliansen får aldrig igenom sina förslag om vi har ett mandat mindre än de rödgröna, säger Gunilla Druve Jansson.

I Västra Götalandsregionen styr Alliansen tillsammans med Miljöpartiet, men även detta är i minoritet. En avgörande skillnad mot situationen på riksplan menar Gunilla Druve Jansson är att Alliansen och Miljöpartiet är en större konstellation än vänsterblocket.

Ett samarbete mellan Alliansen och Miljöpartiet ser hon även som en möjlighet på riksplan.

– Det är väl bättre att ta stöd av Miljöpartiet som är liberalt, än ett ultrakonservativt parti som Sverigedemokraterna, säger hon.

I Gunilla Druve Janssons kommun Skara ingår Centerpartiet i ett rent alliansstyre, även det i minoritet.

En annan konstellation som talmannen Andreas Norlén anordnat gruppsamtal för är C-L-MP-S.

Annons

– Det är en senare fråga. Jag vet att Annie Lööf i ett första läge förordar en alliansregering med stöd av Miljöpartiet eller Socialdemokraterna och det gör jag också. Det är inte klart än. Vi får ta ett steg i taget, säger Gunilla Druve Jansson.

Det har också diskuterats om Annie Lööf i kraft av partiets centrala position i svensk politik skulle kunna bli statsminister.

– Jag tror inte att det är hennes ambition. Hennes ambition är att hjälpa till att få en duglig regering i det här landet, säger Gunilla Druve Jansson.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan