Annons

Annons

Annons

Annons

Löfven (S) om sina chanser: ”Handlar om att få ihop matematiken”

Text: 

Det kommer att bli statsministeromröstning om Stefan Löfven (S) i riksdagen. Det meddelade talmannen Andreas Norlén på fredagsmorgonen.

Vid en pressträff senare på dagen meddelade Stefan Löfven att han är mer hoppfull om att kunna lyckas med uppdraget denna gång.

Stefan Löfven (S) uppgav på fredagen att han tycker att förutsättningarna för att kunna skapa en ny regering nu ser bättre ut. "Annie Lööfs sonderingsarbete var nödvändigt, viktigt", säger han.

På torsdagen meddelade Centerledaren Annie Lööf till riksdagens talman Andreas Norlén att hon ger upp försöket att bilda ny regering. Hon hade då haft sonderingsuppdraget i en vecka.

Annie Lööf uppgav att hon hade haft återkommande möten över blockgränserna, med Miljöpartiet och Socialdemokraterna, samt med övriga Allianskollegor men att detta varit fruktlöst. Hon kunde konstatera att alternativen med Alliansen+MP, Alliansen+S och även en mindre mittenregering med C och L inte hade visat sig vara möjliga.

Annons

Speciellt besviken var Annie Lööf på Moderaterna och Socialdemokraterna som hon menar blockerade samtliga tre förslag på ny regeringsbildning som lades fram genom att kräva att inneha statsministerposten oavsett vilken regeringskonstellation det skulle bli.

Annons

Stefan Löfven bekräftar att Socialdemokraterna vidhåller det kravet.

– En regering som vi ska ingå i, där ska vi också ha statsministerposten. Vi är det överlägset största partiet och vi har det största underlaget här i riksdagen.

När Stefan Löfven (S) på fredagen mötte medierna nämnde han att det var bra att Annie Lööf (C) via sitt uppdrag hade kunnat utesluta ett antal alternativ.

– Annie Lööfs sonderingsarbete var nödvändigt, viktigt. Det tar det här vidare, säger Löfven.

Möjligheten som nu eventuellt kan öppna sig för Stefan Löfven är att Centerpartiet och Liberalerna kan ansluta sig till en S-ledd regering, något som de två partierna tidigare helt har avvisat. Både Liberalerna och Centerpartiet uppges inom de närmsta dagarna hålla möten om hur partierna i fortsättningen ska agera kring regeringsbildningen.

Stefan Löfven ville på pressträffen inte säga om han ville att C och L skulle ingå i hans regering.

– Det handlar om att få ihop matematiken, konstaterar han.

Sedan tidigare har just Moderaternas och Socialdemokraternas partiledare, Ulf Kristersson respektive Stefan Löfven, misslyckats i sina sonderingar för att bilda en regering.

Talmannen Andreas Norlén ägnade torsdagen åt att prata med partiledarna i telefon för att utröna hur processen ska gå vidare och på fredagsmorgonen kallade han till presskonferens och meddelade att Stefan Löfven nomineras som statsminister.

Annons

Annons

Ett nytt sonderingsuppdrag vore för vagt uppgav Andreas Norlén och sade även att stämningen i landet kräver att processen drivs framåt och att det händer något i regeringsfrågan.

Andreas Norlén vill inte spekulera i Löfvens chanser att vinna omröstningen.

– Jag kan konstatera att det är ett fortsatt svårt läge, säger han.

Nomineringen till kammaren sker den 3 december och omröstningen i riksdagen sker den 5 december. Enligt Andreas Norlén kan det även bli aktuellt att ge Stefan Löfven mer tid om han önskar det.

Om Stefan Löfven röstas ner i riksdagen så kommer maximalt två till kandidater få chansen. Efter fyra omröstningar i riksdagen blir det med automatik extraval. Ulf Kristersson har redan röstats ner som statsminister. Det skedde i riksdagen den 14 november.

Annons

Annons

Till toppen av sidan