Annons

Annons

Annons

Socialdemokraterna har ökat mest efter valet

Text

Liberalerna, Miljöpartiet och Kristdemokraterna har backat i SCB:s partisympatiundersökning. Vinnarna i undersökningen är Socialdemokraterna som har ökat med 2,2 procentenheter sedan valet.

Sverige

Annons

Annons

Det har gått tre månader efter riksdagsvalet. Men det finns fortfarande inte någon regering på plats.

Det parti som verkar ha förlorat mest i den politiska turbulensen är Liberalerna. I alla fall enligt SCB:s partisympatiundersökning som släpptes under tisdagen som visar att partiet får 4,3 procent. Det är en statistiskt säkerställd nedgång med 1,2 procentenheter jämfört med valet.

Även Miljöpartiet och Kristdemokraterna har backat i SCB:s partisympatiundersökning. MP som tappar 0,4 procentenheter ligger precis på riksdagsspärren medan KD, som tappar 0.9 procentenheter, hamnar på 5,4 procent.

Enligt SCB:s partisympatiundersökning är Socialdemokraterna de stora vinnarna sedan valet med en ökning med 2,2 procentenheter, en säkerställd uppgång. Partiet hamnar på 30,5 procent.

Sverigedemokraterna ökar med 0,8 procentenheter till 18,3 procent medan Centerpartiet verkar stå stilla i turbulensen med 8,6 procent, vilket är samma som valresultatet.

Moderaterna tappar något, med 0,6 procentenheter, vilket inte är statistiskt säkerställt. Vänsterpartiet lilla uppgång, på 0,4 procentenheter, ligger inom felmarginalen.

Avståndet mellan blocken mellan blocken ökar kraftigt i SCB:s partisympatiundersökning. De rödgröna får nu 42,9 procent jämfört med 37,5 för Allianspartierna. Det är en skillnad på 5,4 procentenheter. I riksdagsvalet var skillnaden 0,5 procentenheter.

Annons

Frågan är om resultatet i SCB:s partisympatiundersökning påverkar hur partierna agerar i regeringsförhandlingarna. Läget i den segdragna processen är att talmannen Andreas Norlén nominerat Stefan Löfven (S) i en statsministeromröstning. Tidigast på onsdagen läggs förslaget i riksdagen.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan