Annons

Annons

Annons

C säger nej till samarbete med S: "Det kvarstår allt för stora skillnader"

Centerpartiet nobbar Socialdemokraterna i regeringsfrågan.

– Det kvarstår allt för stora skillnader för ett samarbete med Stefan Löfven, säger Centerledaren Annie Lööf.

Stefan Löfven menar att han är fortsatt beredd att kompromissa.

Centerledaren Annie Lööf meddelade vid en presskonferens under måndagen att Centerpartiet kommer att rösta nej till Stefan Löfven (S) som statsminister.

Den gångna helgen var det många möten i Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet som gällde budget och regeringsunderlag.

På måndagsmorgonen kallade Centerpartiet till presskonferens för att berätta vad man kommit fram till. Beslutet blev ett nej till Stefan Löfven (S) som statsminister.

– Vi valde att ge S en sista chans. Under de sista fem dygnen har vi arbetat dag och natt för att ett sådant samarbete ska komma till stånd. Tyvärr måste jag konstatera att resultatet inte håller för ett samarbete. Jag är genuint besviken över att S inte tog denna chans, säger Annie Lööf.

Annons

Annie Lööf menar att det gjorts vissa framsteg i en del sakpolitiska frågor, men att det kvarstår alltför stora skillnader för att partiet ska släppa fram Stefan Löfven som statsminister. Hon hävdar exempelvis att S inte alls velat gå C till mötes när det gäller arbetsrätt och inträdesjobb.

Annons

Centerpartiet kommer nu att rösta på sin egen budget i riksdagen på onsdag. Liberalerna skriver till TT att man fortfarande inte fattat något beslut i frågan.

"Liberalernas diskussioner om ett mittensamarbete fortsätter. Vi har ännu inte tagit beslut om hur vi röstar i budgetomröstningen på onsdag eller hur vi röstar i en omröstning om Stefan Löfven som statsminister. Beslut i dessa frågor är planerade till Liberalernas partiråd tisdag eftermiddag", framför L-ledaren Jan Björklund.

Moderaternas och Kristdemokraternas gemensamma budgetförslag ser nu ut att vinna mot regeringens, med stöd av Sverigedemokraterna.

"Vi är besvikna"

Annie Lööf framförde under presskonferensen att S lyssnat för mycket på Vänsterpartiet.

– Det är problematiskt när Vänsterpartiets kravlista är uppfylld, men inte Centerpartiets, säger hon.

"Jag beklagar att Centerpartiet inte har orkat ta ansvar och göra en överenskommelse med S och MP om en ny regering ledd av Stefan Löfven. Vänsterpartiet har velat bidra till att en sådan överenskommelse skulle bli möjlig, och vi kommer att fortsätta agera för det, skriver Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt till TT i en kommentar.

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin och Gustav Fridolin skriver så här i ett uttalande till TT:

"Vi är besvikna. Det här handlar ytterst om att ta ansvar för landet. Vi hade här möjlighet att bygga ett samarbete som stängde ute Sverigedemokraterna från politiskt inflytande. Det är mycket tråkigt att C valde att hoppa av".

Annons

Annons

– Om Annie Lööf står fast vid dagens besked, är det givetvis positivt att Stefan Löfven kommer att röstas ner, säger Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson till Aftonbladet.

"Ett viktigt besked"

Såväl Kristdemokraternas partiledare, Ebba Busch Thor, som Moderatledaren Ulf Kristersson välkomnar Annie Lööfs besked.

”Socialdemokraterna har inte viljan och förmågan att möta de krav på reformer som Centerpartiet har ställt. Det är ett viktigt besked och visar att borgerlig politik bäst drivs av en borgerlig regering", säger Ulf Kristersson i en skriftlig kommentar till TT.

Senare under måndagen kallade Stefan Löfven till presskonferens.

– Socialdemokraterna har gjort stora och konkreta eftergifter på till exempel skatteområdet, bostadsmarknaden och arbetsmarknaden, säger Stefan Löfven.

Han menar att förhandlingarna nu gått i stå men säger sig vara beredd att göra kompromisser.

– Den här processen kommer att behöva fortsätta på något annat sätt, men vi är villiga att på ett konstruktivt sätt bidra till att Sverige får en ny regering så fort det går, säger Stefan Löfven.

Löfven är fortfarande redo att gå upp i en statsministeromröstning, trots Centerns besked.

Talmannen Andreas Norlén uppger i ett pressmeddelande att han nu ska ge partierna möjlighet att under ett par dagar överväga innebörden av beskedet och att han under tiden kommer jag att hålla informella samtal med olika partiledare.

Det var gått cirka tre månader sedan riksdagsvalet. Någon ny regering har ännu inte kommit till stånd. Om Stefan Löfven röstas ner i riksdagen så kommer maximalt två till kandidater få chansen. Efter fyra omröstningar i riksdagen blir det med automatik extraval. Ulf Kristersson har redan röstats ner som statsminister. Det skedde i riksdagen den 14 november.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan