Annons

Annons

Annons

Annons

Västra Götalands län

Kristina Appelqvist ger ut bok om Macchiariniaffären

Text: 

Kirurgen Paolo Macchiarini opererade in konstgjorda luftstrupar.

Det ledde till ett rättsligt efterspel som ännu inte är avgjort.

Mitt i alltihopa stod Skövdeförfattaren Kristina Appelqvist, som nu ger ut en bok om vad som hände i kölvattnet av skandalen.

"Det som gjort störst intryck på mig är patienternas lidande. Det är en stor medicinsk skandal som fick pågå under alldeles för lång tid." säger Kristina Appelqvist, som skrivit en bok om Macchiariniaffären.

Kirurgen Paolo Macchiarini jobbade på Karolinska institutet och på Karolinska sjukhuset. Han gjorde sig känd för att operera in konstgjorda luftstrupar i plast. Tre av hans patienter dog i vad man tror är sviterna efter operationerna.

Harriet Wallberg är professor i fysiologi och var 2004-2013 rektor för Karolinska institutet.

Vid sidan om det, som kommit att kallas för Macchiariniaffären, stod Kristina Appelqvist, som hade varit talskrivare åt flera rektorer på Karolinska Institutet, bland annat åt Harriet Wallberg, som var rektor 2010 när Paolo Macchiarini rekryterades.

Annons

Annons

– Hon hann dock sluta 2012. Efter henne blev Anders Hamsten rektor och det var under hans tid som man började förstå att något var fel med de här operationerna av luftstrupar och att Macchiarini ägnat sig åt forskningsfusk i de artiklar som beskriver operationerna, säger Kristina Appelqvist.

Harriet Wallberg jobbade då som universitetskansler med tillsyn över landets universitet och högskolor, men fick sparken i september 2016, samma dag som man presenterade Sten Heckschers utredning om hur Karolinska Institutet hanterat skandalen. Utredningen pekade oväntat ut henne som ansvarig för Macchiariniaffären.

– Hamsten hade fått avgå tidigare i samband med det massiva medietryck som blev, konstaterar Kristina Appelqvist.

– Jag känner Harriet eftersom jag varit hennes talskrivare både när hon var rektor och när hon var universitetskansler och vi började tillsammans nysta i allt som hänt efter avslöjandet och fram till nu, hösten 2018.

Efterspelet till skandalen pågår fortfarande och det finns mycket att berätta om det.

Vad tycker du om Macchiariniaffären?

– Det som gjort störst intryck på mig är patienternas lidande. Det är en stor medicinsk skandal som fick pågå under alldeles för lång tid. Men det är också en komplex historia som kan vara svår att sätta sig in i. Här finns ett sjukhus, ett universitet och det är svårt för utomstående att få ett grepp om vem som har ansvar för vad.

Annons

– Hela den här historien är långt ifrån färdigutredd. Det finns mycket mörkläggningar kvar, sådant som fortfarande är outrett, om varför det gick som det gick, säger Kristina Appelqvist.

Annons

Kirurgen Paulo Macchiarini utförde de kritiserade operationerna på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna, 2011-2012.

Hon och Harriet Wallberg har skrivit boken tillsammans för att belysa vad som hände i kölvattnet av skandalen.

– Det var viktigt att den historien blev berättad och därför ville jag bidra till det på det här sättet, förklarar Appelqvist.

Parallellt med boken "När lögnen blir sanning" har hon arbetat med en ny deckare i samma andra som hennes tidigare böcker om den akademiska världen i Västergötland.

Blir det ytterligare en bok kring Macchiariniaffären?

– Nej, inte som det är planerat idag. Vår berättelse ryms i den här boken.

Boken "När lögnen blir sanning" kommer ut i mitten av januari nästa år.

Kristina Appelqvists deckare är ännu inte färdig men hon hoppas att den kommer ut under 2019.

Annons

Annons

Till toppen av sidan