Annons

Annons

Annons

Annons

Jönköping

Löfven (S) prövas som statsminister på fredag

Text: 

Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven (S) kommer att prövas som statsminister i en omröstning i riksdagen på fredag. Det bekräftades på onsdagsmorgonen.

– Han har för avsikt att bilda regering med Socialdemokraterna och Miljöpartiet, säger riksdagens talman Andreas Norlén.

Riksdagens talman Andreas Norlén.

Beskedet om statsministeromröstningen offentliggjordes på tisdagskvällen. Andreas Norlén bekräftade på en pressträff på onsdagsmorgonen att Stefan Löfven (S) har accepterat att bli prövad i omröstningen som sker klockan 09 på fredag.

I nuläget ser det dock svårt ut för Löfven (S) att kunna bli vald. I måndags klargjorde Centerpartiets ledare Annie Lööf att de inte hade kunnat komma överens i regeringsförhandlingarna med Socialdemokraterna. Även Liberalerna lämnade samma besked.

Annons

Annons

Stefan Löfvens förhoppning hade varit att skapa en regering som tolereras av Centerpartiet och Liberalerna. Men beskeden om att de kommer att rösta nej innebär att det är en majoritet i riksdagen som är emot regeringsförslaget. Stefan Löfven tycks enbart ha stöd för regeringsbildningen av Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet, samma konstellation som riksdagen röstade nej till cirka två veckor efter valet.

Stefan Löfven (S), just nu statsminister i Sveriges övergångsregering, prövas i en statsministeromröstning i kammaren på fredag.

I november sade riksdagen även nej till att låta M-ledaren Ulf Kristersson bilda regering. Om även Stefan Löfven röstas ned så finns det två chanser kvar att få fram en ny regering. Om även de statsministeromröstningarna misslyckas blir det extraval. Andreas Norlén klargjorde på pressträffen att det vore ett stort misslyckande.

– Jag kommer att göra vad jag kan för att undvika det. Jag tror att det skulle vara än mer skadligt för allmänhetens förtroende för hela det politiska systemet om det här drevs till ett extraval.

Annons

Talmannen ville inte säga vad som blir nästa steg i försöken att bilda en ny regering om det som väntat blir ett nej till Stefan Löfven på fredag. Han svarade att det är möjligt att på nytt föreslå Ulf Kristersson som statsminister, men sade även att något i så fall behöver ha förändrats jämfört med hur läget såg ut när han röstades ned i november.

– Jag hade förväntat mig att partierna tidigare den här hösten hade varit beredda att röra sig mer. Det är klart att det är bekymmersamt för Sverige att det är sådana här låsningar i regeringsfrågan, säger Andreas Norlén.

Annons

Annons

Till toppen av sidan