Historien var närvarande när biskop Åke Bonnier ledde en mässa vid det tusenåriga altaret i kyrkoruinen på Kata gård.
– Det var fantastiskt, menade biskopen.

Biskop Åke Bonnier kallade det ett historiskt ögonblick när han på söndagen inför 200 personer ledde en mässa vid den tusenåriga altaret på Kata gård tillsammans med stiftsadjunkt Martin Wikman och Emanuel Carlsson, präst i Varnhem.

För biskopen betydde det mycket att kunna genomföra mässan. "Det är fantastiskt", menade han.

Eftersom kyrkorummet inte var uppvärmt valde biskopen att hålla en något kortare predikan än normalt. "Det var lite kylslaget", konstaterade han efteråt och avslöjade att han själv hade en täckjacka under kåpan.

I stället för att församlingen fick komma fram gick stiftsadjunkt Martik Wikman och delade ut nattvarden.
Annons
Annons

De första spåren av en kristen församling i Varnhem sträcker sig tillbaka till 900-talet. Biskopen tyckte därför att det kändes fint att kunna knyta ihop dåtid med nutid.

Altarskivan hittades i tre delar när arkeologer grävde ut kyrkoruinen. Den har nu lagats och kan åter användas.

Över 200 personer deltog i mässan.

Söndagen var Knuts dag och Sankt Knut har en koppling till Varnhem då han, en dansk kung på 1100-talet, mördades av sin kusin Magnus, som på mödernet var av samma släkt som fru Sigrid som skänkte sin gård i Varnhem till munkarna.

Biskopen visar upp det lilla resealtaret i grön porfyr som också hittats på Kata gård. Det förvandlar ett vanligt bord till ett altare.

Maria Vretemark, arkeolog vid Västergötlands museum och Skaras turistchef Marie Wennerholm medverkade också. Maria berättade bland annat om platsens historia.

Stenkyrkan på Kata gård invigdes troligen i mitten av tusentalet av en biskop från Skara, kanske Osmund eller Adelbard den äldre. Nu har en biskop hållit mässa på platsen på nytt.
Över 200 personer var på plats i överbyggnaden vid kyrkoruinen på Kata gård i Varnhem för att uppleva den unika händelsen. Inte sedan 1100-talet har en mässa med en närvarande biskop vid det tusenåriga altarskivan hållits.
Annons
– Det var min idé, avslöjar biskop Åke Bonnier, efteråt. Det är roligt att altaret får tjänstgöra igen och att jag som nummer 83 får vara en i ledet av biskopar som håller där mässa där.
Annons
Inbäddat innehåll
Han var överväldigad av det stora intresset att få delta i mässan. Balkongerna runt kyrkoruinen var fulla av människor och även i kryptan släpptes folk in. Men det gällde att vara rejält klädd. Utrymmet är inte uppvärmt och i den kyliga januarikvällen nöp kylan i kinder och tår.
– Det är som en friluftsgudstjänst fast på vintern, menade Eva Eriksson från Skara, som tyckte att det var en fin upplevelse.
Och nog förde temperaturen den nutida församlingen närmare sina föregångare som för tusen år sedan som likväl fick sitta och huttra i det kyliga kyrkorummet.
Psalmerna som sjöngs hade också valts för medeltida klang, till exempel psalm nummer 433 som har latinska inslag i texten.
Innan själva mässan inleddes berättade Maria Vretemark, arkeolog vid Västergötlands museum, berättade om fynden vid Kata gård och om den stenkyrka som låg på platsen.
– Gissningsvis invigdes den i mitten av tusentalet av biskopen i Skara. Det kan ha varit biskop Osmund eller kanske hans efterträdare, Adelbard den äldre, förklarade hon.
Maria Vretemark berättade också hur arkeologerna vid utgrävningarna hittat den stora stenaltaret sönderslaget i tre delar, men att det nu lagats av stenkonservator och därmed åter kan användas. Så skedde också under mässan, som leddes av biskop Åke Bonnier, men där även stiftsadjunkt Martin Wikman och Varnhems präst Emanuel Carlsson deltog.
Annons
Biskopen konstaterade bland annat biskop Turgot kom till Västergötland från Bremen för att omvända Götafolken och organisera kyrkan där, men då hade det funnits kristna i trakten kring Varnhem sedan 900- och kanske redan i slutet på 800-talet.
Annons
– Då är det intressant att jämföra med Ansgar som misslyckades i Birka ungefär samtidigt. Där dog församlingen ut, men här började det sätta sig, konstaterade Åke Bonnier.
I sin predikan talade han om vikten av att Jesus var en verklig person, som har fötts och levt på jorden, men också han genom sitt dop visade solidaritet och lyhördhet inför sin kallelse.
Under mässan delades också nattvarden ut, men till skillnad mot det vanliga förfarandet att församlingen kommer fram till prästen för att hämta brödet och vinet, gick man nu runt med dessa bland församlingen till tonerna av a capella-sång.
Efteråt konstaterade många av de närvarande att mässan på Kata gård varit en trivsam upplevelse.
– Jag är väldigt imponerad av arrangemanget, av biskopen och av publiken som kunde alla sånger, menade Lars Samuelsson.
– Ja, det var ett trevligt tillfälle i en fin kulturmiljö, menade hans hustru Siv Samuelsson.
Göran Sagen, som var präst i Varnhem i början på 2000-talet, höll med.
– Det var en upplevelse för alla som bor här, menade han.
Även biskop Åke Bonnier var synnerligen nöjd med arrangemanget, så är det oklart om det blir någon repris i framtiden.
– Jag har ingen aning om det händer igen, säger han och ler.