Annons

Annons

Annons

Valet 2018

Löfven (S) väntas bli statsminister – V säger ja

Vänsterpartiet släpper fram Stefan Löfven (S) som statsminister. Det beskedet lämnade partiledare Jonas Sjöstedt på onsdagen.

Nu talar allt för att fyra månader av regeringsförhandlingar är över och att Stefan Löfven (S) kan röstas fram som statsminister på fredag.

Klappat och klart? Stefan Löfven (S) och Jonas Sjöstedt (V) tycks nu ha kommit överens. Nu talar det mesta för att en historisk period inom svensk politik med fyra månader av regeringsförhandlingar till slut är över.

I fredags såg det ut att vara klart när S+MP+C+L bekräftade att de nått en överenskommelse som innebär att Stefan Löfven (S) blir statsminister. De fyra partiernas överenskommelse innebar att 167 mandat (175 krävs för majoritet) i riksdagen var säkrade. Men det sista hindret för att få omröstningen godkänd var Vänsterpartiet.

I måndags klargjorde V-ledaren Jonas Sjöstedt att de inte kunde acceptera de fyra partiernas överenskommelse under rådande omständigheter. Det var främst kraven från Centern och Liberalerna om att partiet ska utestängas från politiskt inflytande som hade irriterat V-ledamöterna.

Annons

Annons

Men Jonas Sjöstedt uppgav även att Vänsterpartiets inställning alltjämt var att Stefan Löfven (S) bör bli statsminister och han öppnade för att partiet kan ändra sig efter nya förhandlingar under de kommande dagarna. Nu verkar alltså Jonas Sjöstedt och Stefan Löfven vara överens och det innebär att S-ledaren kan utses till statsminister i riksdagens omröstning på fredag.

– Vi har förhandlat och klausulen om att Vänsterpartiet inte ska få politiskt inflytande är satt ur spel och tillintetgjord, säger Jonas Sjöstedt (V) på dagens pressträff i riksdagen.

Efter V-ledarens besked tidigare i veckan valde riksdagens talman Andreas Norlén, efter att partiledarna begärt det, att flytta fram statsministeromröstningen som egentligen skulle ha hållits i dag (onsdag) till att i stället genomföras på fredag förmiddag. Det blir riksdagens tredje statsministeromröstning. Om fyra omröstningar misslyckas så innebär det att extraval måste hållas.

– Stefan Löfven har lovat att han kommer att försvara de jämlikshetsreformer som vi tillsammans drev igenom under den förra mandatperioden (2014-2018), säger Jonas Sjöstedt (V).

Han klargör dock att partiets stöd inte är villkorslöst. Han säger att Vänsterpartiet är särskilt missnöjda med de fyra partiernas förslag om marknadshyror och arbetsrätten.

– Där kommer vi att ta fajten och vara beredda att rösta nej och då står Stefan Löfven inför risken att det blir nyval. Den person som tror att en mening i ett pdf-dokument utestänger oss från inflytande, den personen har fel, säger Jonas Sjöstedt.

Annons

Han säger att partistyrelsen även noga har övervägt vilka andra alternativ det finns om de skulle rösta nej till Stefan Löfven på fredag.

Annons

– Då hade vi i nästa vecka kunnat få en blåbrun regering som leds av Ulf Kristersson (M) och som skulle släppa in Sverigedemokraterna i värmen. I alla länder där populistiska partier har fått inflytande har högern bjudit in partierna till makten. Vi litar inte på Centerns och Liberalernas löften om att hålla Sverigedemokraterna borta från inflytande utan tror att de är mer oroade över ett extraval, säger Jonas Sjöstedt.

Många politiska bedömare har uttryckt att Vänsterpartiet inte skulle ha modet att fälla en S-ledd regering. Jonas Sjöstedt (V) avfärdade det påståendet och hänvisade till att Vänsterpartiet 1991 röstade nej till S-förslaget om förändrad strejkrätt vilket skapade en regeringskris som fick dåvarande statsminister Ingvar Carlssons (S) regering att avgå.

– Då kunde regeringen till slut sitta kvar, men förslaget begravdes, säger Jonas Sjöstedt.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan