Annons

Annons

Annons

Historiska Muséet

Familjen hittade djupt slukhål i trädgården: ”Det var obehagligt”

Eriksdalsvägen är just nu helt avstängd för trafik 140 meter in på gatan. Anledningen är ett slukhål som upptäcktes i en trädgård bredvid gatan.

Ett slukhål med en dryg meter i diameter och ett hittills obekräftat djup har uppstått på en tomt vid Eriksdalsvägen på Östermalm. Hur det uppstått är ännu inte fastställt.

Hålet i trädgården upptäcktes av frun i familjen på fredagsmorgonen. Därefter har Räddningstjänsten varit på plats vid ett flertal tillfällen i syfte att kontrollera så det inte har utvidgats

Eriksdalsvägen är just nu helt avstängd i jämnhöjd med fastigheten där slukhålet finns.

Slukhålet ligger i ett hörn av trädgården som vetter ut mot Eriksdalsgatan och upptäcktes av frun i familjen tidigt på fredagsmorgonen.

Annons

På ytan var det inte speciellt stort, runt en meter i diameter, men när maken tog med sig ficklampan för att undersöka hålet närmare visade det sig gå en rejält ner på djupet. Exakt hur djupt det är har man hittills inte kunnat fastställa, då botten är dyig.

Annons

– Det jag såg när jag kollade är att hålet är mindre upptill och vidgar sig på djupet. Det var obehagligt, man kunde ha trampat igenom kanten, berättar fastighetsägaren.

Efter att hålet upptäckts tog familjen kontakt med Räddningstjänsten och kommunen. Räddningstjänstens personal kom till platsen och säkrade därefter ytan i anslutning till öppningen, för att fastställa ett lämpligt säkerhetsavstånd.

– Sen har de även varit ute både lördag och söndag och kontrollerat att det inte har utökas, säger ägaren.

Från kommunens sida valde man under fredagen att stänga av vägen för biltrafik i jämnhöjd med den drabbade tomten i syfte att minimera riskerna för eventuella olyckor i anslutning till slukhålet. Dessutom har vatten- och avloppsavdelningen varit inkopplad för att kontrollera vattenledningsnätet i området.

– Därifrån har man konstaterat att det inte finns någon vattenledning precis på den platsen som kan ha gått sönder och orsakat hålet, säger Daniel Lind, Gata naturchef på Skövde kommun.

Några andra klara idéer om hur slukhålet har uppstått finns inte ännu. Däremot är det högsta prioritet på att ta reda på det.

– Vi måste vi ta reda på vad som hänt nere i marken och hur långt ner hålet går. Det här kanske bara är toppen på ett isberg, funderar husägaren.

Annons

Hur det ska åtgärdas har han ingen uppfattning om i det här skedet.

– Det här unikt och det finns ingen som har någon omedelbar lösning på vad som ska göras. Nu vill vi ha vill ha hjälp av dem som kan sådana här saker. Det krävs personer med geologisk kunskap för att göra det jobbet.

Klart är att kommunen och fastighetsägaren kommer att ha fortsatt kontakt för att se hur man ska gå vidare med slukhålet.

– Från kommunens sidan kommer vi att försöka hjälpa till med det vi kan, säger Daniel Lindh.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan