Annons

Annons

Annons

Annons

Bosebygd

Andreas Carlson är skriven hos föräldrarna – har tagit ut en kvarts miljon i bostadsersättning

Text: 

Riksdagsledamoten Andreas Carlson (KD), från Mullsjö, är skriven hos sina föräldrar – men samtidigt tagit ut över en kvarts miljon kronor i ersättning för bostaden i Stockholm som han delar med sin familj.

Det visar en kartläggning som Dagens Nyheter har gjort.


Andreas Carlson (KD) senast i raden av riksdagsledamöter som granskats, den här gången av Dagens Nyheter.

Det duggar tätt med riksdagsledamöter som har avslöjats med att ha utnyttjat systemen och tagit ut tvivelaktiga bostadsbidrag. Nyligen är det moderaten Erik Bengtzboe och Elisabeth Svantesson som fått stå till svars i media.

I slutet av mars skrev tidningen om liberalernas Emma Carlsson Löfdahl som fick lämna partiet efter ha avslöjats med att ta ut ersättningar för en bostad som står på hennes make. Fyra riksdagsledamöter har enligt DN räknat föräldrarnas hem som sin permanenta bostad.

Annons

Annons

Det handlar alltså om Andreas Carlson (KD) men också Robert Hannah (L), Pål Jonson (M) och den tidigare riksdagsledamoten och ministern Eskil Erlandsson (C).

En anledning enligt DN är en paragraf i folkbokföringslagen som gör att ledamöter i riksdagen inte behöver vara skrivna på den adress de har dygnsvila.

Har följt reglerna

Kristdemokraternas Andreas Carlson, som är skriven hos sin pappa utanför Mullsjö, säger till DN att han hyr ett hus på sin pappas gård och att han följer reglerna.

– Jag har bott i Mullsjö, och det gjorde jag när jag kom in i riksdagen och det är där jag är skriven, säger han.

En kvarts miljon

I januari i fjol ska Andreas Carlson uppgivit i Sveriges Radio att han representerade Jönköpings län trots att han inte bor där.

– Det är för att jag bor på två orter. Jag har min permanenta bostad i Mullsjö och en lägenhet i Solna till följd av att jag har mitt uppdrag och min familj här.

Enligt granskningen har Andreas Carlson kvitterat ut över 250 000 kronor i bostadsersättning sedan 2011.

Tidningen har försökt nå Andreas Carlson för en egen kommentar utan att lyckas. På sin egen Facebooksida skriver han bland annat så här:

”För mig är det viktigt att ha en god förankring i min hemkommun och att ha en fast punkt där. Därför har jag kvar min bostad som jag hade när jag blev invald i riksdagen. Det är ett hus på släktgården. Huset hyr jag av min pappa. Rötterna går djupt, jag är sjunde generationen på gården. Det är invånarna i Mullsjö och Jönköpings län som jag representerar i riksdagen och jag har sett det som en hederssak att vara skattebetalare i min hemkommun. Det är en del i att vara en aktiv medlem i lokalsamhället, precis som jag fortsatt är informationsansvarig i min gamla innebandyklubb Mullsjö AIS.”

Annons

Annons

Till toppen av sidan