Annons

Annons

Annons

Din vedpanna kan komma att förbjudas - 1 800 pannor riskerar att dömas ut

Text

Miljösamverkan Östra Skaraborg vill få bort vedpannor som inte uppfyller kraven när det gäller utsläpp.

Omkring 1 800 vedpannor bedöms vara undermåliga när det gäller den biten.

– Vi vill puffa på fastighetsägarna att fatta egna beslut, inte komma med pekpinnar, säger Elin Fredriksson, kommunikatör på Miljösamverkan Östra Skaraborg.

.

Miljösamverkan Östra Skaraborg, MÖS, ansvarar för miljötillsynen i de fem kommunerna Falköping, Skövde, Karlsborg, Tibro och Hjo. Nu har man skickat ut ett brev till 150 hushåll i tätorterna i de fem kommunerna där hushållen uppmanas kolla upp sin vedpanna- om den uppfyller utsläppskraven enligt Boverkets regler. Enligt MÖS gör de nämligen inte det och den bedömningen bygger på uppgifter från sotarna. Det kan dock vara så att MÖS uppgifter inte stämmer och då behöver myndigheten veta det senast 31 augusti i år.

Annons

Annons

I grunden handlar det om att få bort vedpannor som inte klarar kraven på utsläpp, helt enkelt för att skona miljön.

– Vi vill puffa på fastighetsägarna att fatta egna beslut, inte komma med pekpinnar, säger Elin Fredriksson. Som en yttersta åtgärd kan dock MÖS förbjuda att den otillåtna vedpannan används och att den bara får användas vid strömavbrott.

Idag är regelverket strängare och kraven på utsläpp är höga. En godkänd vedpanna har keramisk isolering, den har en ackumulatortank av tillräcklig storlek och så kallad blålågeteknik med fläktstyrd tilluft. Pannan kan dock vara godkänd om den har annan teknik.

– Är pannan installerad för 20 år sedan ska den också uppfylla regelverket som fanns då, säger Elin Fredriksson.

Den som inte längre använder sin vedpanna eller inom kort kommer att byta värmesystem plockas bort från kartläggningen.

För hushållen kan kontrollen bli kostsam. MÖS tar ut en avgift på 1009 kronor i timman om man inte lämnar in uppgifter, om myndigheten behöver be om kompletterande information, om vedpannan måste kontrolleras på plats eller att den helt enkelt inte uppfyller kraven som ställs.

Under nästa år kommer området att vidgas till fastighetsägare i övriga tätorter och därefter granskas vedpannor på landsbygden. Totalt i hela Miljösamverkans område rör det sig om närmare 1 800 vedpannor som troligen inte är miljögodkända. Miljönämnden får varje år ett antal klagomål som gäller vedeldning. Om det under utredningen av klagomålet framkommer att pannan är av äldre typ som inte uppfyller dagens krav brukar nämnden förbjuda eldningen i pannan.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan