Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Experternas hyllning: ”Vi har efterlyst explosioner – vi fick Madelen Janogy från Falköping”

Madelen Janogy efter 2-0-målet mot Chile på tisdagen.

Annons

Efter Sveriges VM-premiär mot Chile är Madelen Janogy från Falköping spelaren som alla pratar om.

Krönikörer i de stora svenska medierna hyllar hennes insats.

Inbytt med tio minuter kvar, inblandad i förarbetet till Kosovare Asllanis viktiga 1-0-mål och sedan gjorde Madelen Janogy 2-0 på övertid efter en fin soloprestation. Piteåspelaren med Falköpings KIK som moderklubb får mycket beröm efter insatsen mot Chile.

"Vi har efterlyst explosioner som kan lyfta det här laget, och vi fick Madelen Janogy från Falköping", skriver Simon Bank på Aftonbladet.

"Först var det blixtar och dunder. Sedan magiska under med Madelen Janogy", skriver Johan Esk på Dagens Nyheter.

Annons

Annons

"Ett dygn senare var det denna Janogy, en 23-åring mästerskapsdebutant från Falköping, som såg till att det här svenska landslaget kunde lämna VM-premiären med hedern i behåll", skriver Göteborgs-Postens Philip Trollér.

Han kallar Janogys inhopp för ett av de häftigaste i landslagshistorien.

VM-premiären mot Chile blev en ovanligt lång tillställning då matchen i den 72:a minuten, vid ställningen 0-0, fick avbrytas i omkring 45 minuter på grund av att åska och kraftigt regn drog in över arenan i Rennes i västra Frankrike.

Flera av krönikörerna anser att Madelen Janogy tack vare inhoppet nu bör ha spelat till sig en plats i startelvan till Sveriges andra VM-match mot Thailand på söndag.

"Med tanke på vad Janogy visat både i VM-premiären och i VM-genrepet borde hon få mer speltid framöver, för de andra anfallarna har det svårt", skriver Fotbollskanalens Olof Lundh på sin blogg.

SVT:s expert Frida Östberg, en av silverhjältarna från VM 2003, är dock av en annan åsikt och tror att det är bättre om Madelen Janogy fortsätter som inhoppare.

Annons

– Det är ett rätt stort mentalt steg att starta när man bara har gjort fem landskamper. Då är det bättre att använda henne som "gubben i lådan", säger hon efter matchen.

Förbundskapten Peter Gerhardsson fick efter matchen frågor av flera journalister om Madelen Janogy nu har spelat till sig en ordinarie plats efter succé-inhoppet. Han ville inte ge något klart besked utan nöjde sig med att konstatera:

– Hon har visat att hon är en spelare som har avgörande kvaliteter.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy