Annons

Annons

Annons

Perspektiv

Flytten till Sveriges tråkigaste stad?

Hur ser Falköping ut ur ungdomarnas perspektiv?

Det är ingången i de insändare som elever i år 2 på Ållebergsgymnasiets ekonomiprogram under en del av vårterminen har arbetat med inom ämnet svenska.

Detta är en av insändarna som skrevs.

Jag hoppade på tåget i Stockholm en regnig dag i augusti 2017. Två och en halv timme senare klev jag av i Falköping som jag skulle spendera kommande tre år i. Sveriges tråkigaste stad. Förväntningarna på staden var verkligen i botten. Varför flyttade jag då hit? Jo, för att i Falköping finns Riksidrottsgymnasiet (RIG) för volleyboll och beachvolleyboll som ger mig möjligheten att kombinera sporten med studierna. Jag hade som sagt låga förväntningar om allt annat runt omkring RIG såsom staden och skolan. Men mina fördomar visade sig vara felaktiga. Falköping är en stad som har hamnat under en oförtjänt stämpel och det är dags att göra rättvisa för “Schlätta”.

För det första har Falköping en oerhört bra utbildning och en väldigt vacker gymnasieskola. Idag går cirka 1 100 elever på Ållebergsgymnasiet och det finns ett brett utbud av program att välja mellan, däribland ekonomi, naturvetenskap, estetiska samt vård och omsorg. Gymnasiet strävar efter att alla ska känna “Ållebergsandan” som ska ge dig mod och inspiration till egna initiativ och idéer, uppmuntra dig att vara den du är och ta ansvar. Det handlar i grunden om trivseln och gemenskapen på Ållebergsgymnasiet. Detta har lönat sig vilket har visats genom ett stort antal utmärkelser och priser för bland annat tidningsarbete, körsång, juridik och idrott. Jag som kommer utifrån blev verkligen positivt överraskad när jag började här.

Annons

Annons

För det andra har Falköping ett rikt föreningsliv. Det är just det som har lockat hit mig och många andra ungdomar som brinner för sin sport. På kommunens hemsida står det att finns ungefär 350 föreningar i Falköping och det innefattar allt från ishockey, fotboll, brottning, golf, bordtennis till konstföreningar, hembygdsföreningar och museer. Här finns RIG för volleyboll och beachvolleyboll som har 72 platser för killar och tjejer samt Nationell idrottsutbildning (NIU) för både fotboll och badminton. Du som gillar arrangemang har möjlighet att ta del av isdisco, Odencup, familjelördag, allmänhetens åkning och Klassbollen. Uppe på Mösseberg kan du aktivera dig genom att till exempel jogga, åka skidor, gå tipspromenad, spela beachvolleyboll och simma i Skogssjön. Enligt 1177 Vårdguiden minskar fysisk aktivitet risken för bland annat psykisk ohälsa, cancer samt hjärt- och kärlsjukdomar. Tack vare att Falköping har ett rikt föreningsliv är chansen större att fler hittar en aktivitet som de gillar och på så vis rör sig mer än vad de annars skulle ha gjort.

Visst det finns inte något stort flashigt shoppingcentrum eller en nöjespark och du måste åka 6,5 mil till närmsta IKEA. Men om vi ska se det från den ljusa sidan så finns det faktiskt saker att göra och det är nära till allt. Centrumet är lättillgängligt och det är inga problem att gå eller ta cykeln för att komma dit man vill. Där finns butikerna Lindex, InterSport, Kappahl, Akademibokhandeln, HM och många fler. Tågstationen ligger centralt och avgångarna går regelbundet. Du kan därifrån ta dig med direkttåg till Göteborg, Stockholm och Skövde. I Skövde, som endast ligger 15 minuter bort med tåget, finns det ett stort utbud och ett köpcentrum. Utöver butiker har Falköping dessutom bowling, badhus, biograf, paintball, spa och en skidbacke! Lilla Falis med sina drygt 16 000 invånare erbjuder alltså betydligt mer än vad många andra kommuner gör.

Annons

Avslutningsvis vill jag säga att det är lätt att se det som du inte har, att bara se det som du saknar. Men i själva verket har du förmodligen mer än du anar. Samma sak är det med Falköping. Istället för att klaga över det som inte finns, uppskatta det som staden faktiskt har. Nu är det dags att sluta gnälla och hög tid att sudda ut den oförtjänta stämpeln! Falköping är faktiskt en väldigt trevlig stad, en stad att trivas i.

Maja

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan