Annons

Annons

Annons

Dotorp

Falköpings IBK:s målspruta tvekar om framtiden: "Spelar utan korsband"

Text

De senaste tre säsongerna har han vunnit lagets interna skytteliga. I höst kan Stefan Särnefält göra sin tionde säsong med Falköpings IBK – om han väl kommer till spel.

Särnefält gjorde 23 mål för Falköpings IBK i division 3 i fjol.

Stefan Särnefält tillhör en av de mer rutinerade nu när FIBK är tillbaka i division 2. Men han är inte helt säker på att han kan vara på planen när säsongen inleds om några månader.

– Just nu är det 50/50 om jag kommer att spela. Jag är inte 20 längre, försäsongen kommer avgöra om det kommer bli vidare spel.

Det finns en fysisk förklaring till att 32-åringen inte är helt säker än.

– Jag spelar utan korsband i högerknät. Det har jag gjort sedan 2013, förra säsongen var riktigt jobbig. Det var inte bara knät som strulade. Vaderna och fötterna började krångla som jag aldrig haft problem med tidigare. Jag bet ihop och spelade klart säsongen.

Annons

Annons

LÄS OCKSÅ: Falköpings IBK klara för division 2: "Känns nästan lite overkligt"

– Ska det bli en fortsättning framöver så måste jag träna bra i sommar för att kroppen skall hålla. Division 2 har jag spelat förut och det är helt annat tempo än division 3 och 4.

Flera fotbollsskador

Knäskadorna har följt Särnefält genom åren. Den första kom redan 2006.

– Båda knäna är fotbollsskador från Folkabotiden. Jag har ett nytt korsband i vänsterknät. Högerknät pajade 2011, två dagar efter att min son Fabian föddes. Domen var stenhård från läkaren i Lidköping: Du måste sluta med all idrott. Det var tufft att höra det, men jag vägrade, sporten är mitt liv. Jag kunde inte sluta.

Fotbollen blev ett avslutat kapitel, och efter 23 år i Folkabo IK så blev det innebandy som blev den nya drivkraften.

– Jag ångrar att jag inte började tidigare med innebandy än vad jag gjorde. Men 2009 så började jag i FIBK – en klubb och ett lag som jag stortrivs i.

Producerar poäng

På 174 matcher har Särnefält gjort 236 mål och 149 assist. Förra säsongen kom han tvåa i den interna poängligan, bakom Sebastian Bhiladvala, och vann interna skytteligan. Statistiken imponerar.

– Först av allt har jag bra medspelare runt omkring mig. Utan dem så hade man inte gjort så mycket poäng. Men det gäller att stå rätt, och vara steget före hela tiden. Kommer bollen så sitter bollarna oftast i mål.

Annons

Annons

– Mitt skott har jag tränat upp sedan barnsben, så jag tittar inte ens vart målet står. Jag vet redan vart luckan finns.

Vad tror du om era chanser i Division 2?

– Får vi igång vårt försvarsspel, så som vi spelade i fjol, så kommer det se lovande ut. Målen framåt kommer per automatik. Sitter grundspelet så hoppas jag på att vi kommer hålla oss kvar.

– Det är synd att vi tappar Hannes Göransson som fick sitt stora genombrott förra säsongen. Men förhoppningsvis så kanske vi får in lite fler spelare den närmsta tiden.

LÄS OCKSÅ: Så bygger Falköpings IBK inför nästa säsong: "Vi får slå ur underläge"

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan