Annons

Annons

Annons

Falköping

Två av de nya i ledningen – Lundberg och Olsson nya ordföranden efter maktskiftet

På måndagskvällen fullföljdes maktskiftet i kommunen.

Den nya majoriteten tog över ordförandeposterna i tidigare S-ledda nämnder.

Moderaterna Karoline Lundberg och Sture Olsson är två av de nyvalda ordförandena.

Karoline Lundberg (M) blir ny ordförande i kompetens- och arbetslivsnämnden 1 september. Samtidigt blir Sture Olsson (M) ordförande för socialnämnden.

Kort efter fullmäktiges sammanträde på måndagskvällen säger Sture Olsson (M), nyvald ordförande i socialnämnden, att det är en tuff uppgift att komma tillrätta med det underskott som väntar individ- och familjeomsorgen 2019. Prognosen är att verksamheten missar budget med 19 miljoner kronor.

Annons

Annons

– I år är det försent att vända underskottet. Skulle vi till exempel fatta beslut om att minska personal idag så skulle det ta tolv månader innan det får effekt, säger Olsson som bland annat konstaterar att kommunen får ta avvecklingskostnader för verksamheter som byggts upp med statlig etableringsersättning.

Tajt samarbete

Karoline Lundberg (M) är ny ordförande i kompetens- och arbetslivsnämnden.

– Det är en bra verksamhet som går att utveckla. Om kommunen till exempel kräver motprestationer för försörjningsstöd så är det inom kompetens- och arbetslivsnämnden vi kan skapa verksamheter, säger Lundberg.

– Kompetens- och arbetslivsnämnden och socialnämnden kommer att ha ett tajt samarbete, tror både Karoline Lundberg och Sture Olsson.

De två har fram tills nu varit andre vice ordförande sina nämnder. 1 september blir de ordförande.

Kom tillbaka

Karoline Lundberg har tidigare varit verksam i barn- och utbildningsnämnden i tolv år, och var andre vice ordförande i socialnämnden när hon lämnade politiken för tre år sedan. I höstas återkom hon till kommunpolitiken. Lundberg är nämndeman i kammarätten.

Sture Olsson har varit verksam inom regionpolitiken ända sedan tidigt 1990-tal, bland annat i styrelsen för Skaraborgs sjukhus. Han har varit nämndeman i hovrätten i 19 år, nu är han nämndeman i Skaraborgs tingsrätt. I höstas valdes han in i kommunfullmäktige, och blev andre vice ordförande i socialnämnden

Annons

På fullmäktige valdes centerpartisten Eva Dahlgren till ny ordförande för barn- och utbildningsnämnden, där hon varit förste vice ordförande. Dahlgren sitter inte i fullmäktige, och var inte på plats när valet genomfördes på måndagen.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan