Annons

Annons

Annons

Golf

Junioreliten inom svensk golf gästar Falköping

Text

Falköpings Golfklubb arrangerar kommande helg ännu en stor juniortävling.

Denna gång handlar det om Sverigefinalen för junior-SM i lag.

Landets 16 bästa juniorlag gästar Falköping i fyra dagar.

Emanuel Olofsson vann pojkklassen vid Teen Tour Elite i Falköping förra året och gratuleras här av sina vänner. Nu är det dags för ännu en stor juniortävling på Falköpings GK den kommande helgen.

På senare år har Falköpings Golfklubb nischat in sig på att arrangera högklassiga juniortävlingar på uppdrag av Svenska Golfförbundet.

För nästan exakt ett år sedan blev det stor succé med säsongens sista deltävling i Teen Tour Elite och denna gång har klubben tilldelats ett kanske ännu mer ärofyllt uppdrag, nämligen att stå som värd för Sverigefinalen för junior-SM i lag.

16 lag kvar

Det har spelats kval i två olika steg under säsongen och nu återstår det 16 lag inför Sverigefinalen. De som har kvalat in till helgens spel i Falköping är Saltsjöbadens GK, Stockholms GK, Flommens GK, Gävle GK, Göteborgs GK, Halmstad GK, Hills GK, Jönköpings GK, Karlstad GK, Landeryds GK, Lidingö GK, Lidköpings GK, Ljunghusens GK, Onsjö GK, Saltsjöbadens GK, och Stockholms GK.

Annons

Annons

Till synes är det många namnkunniga klubbar som har kvalat in och nu ska slåss om fyra platser till den slutliga kampen om SM-titeln, vilken sker nere i Spanien i oktober.

Nio i truppen

Varje lag har rätt att ha med sig en trupp på nio spelare, av vilka sju deltar i varje lagmatch. En match omfattar en mixad foursome, en valfri foursome, en flicksingel, en pojksingel och en valfri singel.

Den första tävlingsdagen, som är på fredag, innehåller slagspel. Då möter man alltså inget annat lag, utan spelar helt enkelt till sig en position (mellan 1 och 16) inför fortsättningen.

– Sedan går det till som så att lag 1-8 efter fredagens spel i tur och ordning får välja bland lag 9-16 vem man vill möta i lördagens matchspel, säger Thorsten Hellmark, tournament director från Svenska Golfförbundet.

Hälften kvar

Efter lördagens spel är då hälften av de 16 lagen utslagna och får åka hem, medan en ny valprocedur äger rum inför söndagens avslutande spel.

– Då är de fyra högst placerade (och kvarvarande) lagen från fredagens spel som får välja sin motståndare och sammanlagt har vi då fyra matcher under söndagen, fortsätter Hellmark.

De fyra vinnarna i söndagsmatcherna går sedan vidare till spelet om medaljerna i Spanien längre fram i höst.

– Lagen håller mycket hög klass och jag räknar med att det ska bjudas på riktig toppgolf i Falköping under dagarna tre, säger Thorsten Hellmark.

FGK inte med

Tyvärr finns inte hemmaklubben representerad denna gång (FGK var i final förra året), men lite lokala inslag finns det, då såväl Lidköpings GK som Onsjö GK (Vänersborg) tar upp kampen med de stora lagen från Stockholm, Göteborg och Skåne.

Redan under torsdagen anländer alla lag till Falköping för så kallat inspel.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan