Annons

Annons

Annons

Annons

Perspektiv

Insändare
Insändare: Var finns balansen, FT?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

STOCKHOLM 2014-04-19Pappa med barnvagn sitter på en bänk och läser sin morgontidning.Bilden är en illustration till insändaren, men har ingen direkt koppling till skribenten.

Annons

Hemkommen från en resa satte jag mig i helgen vid köksbordet för att bläddra igenom veckans fyra nummer av Falköpings Tidning. Det gick fort! Det var så lite som intresserade mig.

FT skall ju föreställa vara en lokaltidning - man håller sig med den för att få läsa lokala nyheter - men det man serveras är mestadels regionala, nationella och utländska nyheter.

Vad man däremot får i riklig dos är sport - massor av sport. Jag gjorde en liten jämförande studie: Lokala nyheter mot sport och fick då fram följande statistik (minus annonser):

Måndag: 4 sidor lokala nyheter, 16 1/2 sidor sport.

Onsdag: 6 sidor lokala nyheter, 10 1/2 sidor sport.

Torsdag: 3 1/2 sidor lokala nyheter, 8 sidor sport.

Fredag: 4 sidor lokala nyheter, 12 sidor sport.

Jag missunnar inte på något sätt alla sportentusiaster dessa sidor och grattis till sportredaktionen som uppenbarligen är på hugget. Men var finns balansen? Borde inte de lokala nyheterna vara den absolut viktigaste delen i en lokaltidning? Borde inte bevakningen av det politiska skeendet, samhällsutvecklingen, företagsamheten, näringslivet, kultur- och fritidslivet, skolan, barn- och unga, pensionärstillvaron, musiken, konsten, utställningarna o.s.v. vara väl så viktig som denna förtvivlade idrott? För att inte tala om alla dessa sidor som fylls med meningslösa sportresultat i form av tabeller - en funktion som väl Internet och mobilen för längesen borde ha tagit över? Är det inte dags för FT att göra en ny läsarundersökning och på allvar ta reda på vad prenumeranterna är intresserade av och förväntar sig av sin lokaltidning. Det får gärna vara 12 sportsidor i FT i varje nummer, men då ska det förbaske mig också finnas 12 sidor med lokala nyheter, riktigt redaktionellt material, god och grävande journalistik! Det finns en gammal historia om gumman som sitter i sin lilla stuga och grubbilerar. Till sist har tanken mognat och sanningen måste fram: "Vore det inte för dödsannonserna och sabbatstanka, så skete jag i Falköpings Tidning"

Annons

Annons

Ted

STF ansvarig utgivare svarar direkt:

Hej och tack för din insändare. Mängden sport i tidningen är ett ständigt återkommande diskussionsämne och man kan nästan säga att sportsidorna delar läsekretsen i två läger.

Vissa tycker att vi publicerar alldeles för mycket sport, andra att det trots antalet sidor fortfarande saknas mycket. När det gäller sportens utbredning är det helt enkelt svårt att tillgodose allas önskemål.

Tabellerna trycker vi som en ren service – men i vår egen bevakning prioriterar vi bra berättande framför referat och resultatbeskrivningar – eftersom dessa, precis som du skriver, går att finna på många andra ställen.

Men i tidningen vill en stor del av våra läsare fortfarande kunna gå igenom tabellerna – och därmed finns de kvar. Jag har förståelse och respekt för din önskan om fler lokala nyhetssidor – och jag delar den. Vi skulle naturligtvis vilja göra mer lokal journalistik – och jag lovar dig att vår redaktion i Falköping jobbar hårt för att berätta så mycket som möjligt varje dag. Precis som alla andra verksamheter har vi dock en begränsad resurs, så att bara lova mer är inte helt enkelt.

Vår ambition handlar mycket om att också berätta bra – och ge er läsare fördjupning vid sidan av klassisk rapportering, och den sortens journalistik är mer tidskrävande – vilket kan innebära att kvantiteten minskar ibland, till förmån för kvalité. Det är viktigt att komma ihåg att vår redaktion i Falköping så gott som helt och hållet finansieras av prenumerationsintäkterna. Vi lägger stora resurser på att vara så bra som möjligt med de krafter vi har, allt i syfte att säkra vår närvaro och bevakning av Falköping. Du är också varmt välkommen att bidra med förslag och tips på sådant du skulle vilja läsa mer om – alla synpunkter hjälper oss att bli bättre. Jag hoppas att vi har ditt förtroende också i framtiden. Du som har tidningen kan också läsa oss online, i appen eller på nyhetssajten – där behöver du bara aktivera ett inlogg för att komma åt all vår Premiummärkta journalistik.

Med vänlig hälsning Patricia Svensson, stf ansvarig utgivare

Annons

Annons

Till toppen av sidan