Annons

Annons

Annons

Annons

Fotboll

Debutanten och veteranen bakom Sveriges seger

Marcus Danielson nickade in 1–0 till Sverige i bortamötet med Malta.

Annons

Debutanten och veteranen. Det var Marcus Danielson och Sebastian Larsson som låg bakom Sveriges 4–0-seger i EM-kvalmötet borta med Malta.

– Det var rysningar i hela kroppen, säger Danielson till TV4 om sin A-landslagsdebut.

EM-kvalmötet med Malta handlade mångt och mycket om Djurgårdens Marcus Danielson.

Inför, under och givetvis efter samlingens första match.

Rubrikerna blev visserligen inte jättestora när förbundskapten Janne Andersson valde Djurgårdens mittback som ersättare till fortskadade Pontus Jansson.

Men desto större när landslagstruppens 30-årige debutant gick före Filip Helander – då Victor Nilsson Lindelöf inte var helt kurerad efter låsningen i ryggen – och tog platsen bredvid Andreas Granqvist i Sveriges mittförsvar.

Annons

Annons

Danielson med en volley

Ett beslut som blev en lyckoträff för Andersson.

För Danielson?

Han skickade in Sveriges 1–0-mål i elfte minuten.

En kontrollerad volleybredsida. Det var allt som han behövde för att A-landslagsdebuten på Ta' Qali-stadion utanför Valletta även skulle medföra ett mål.

– Det är svårt att kräva så mycket mer. Att hålla nollan och få göra mål i debuten, det är inget som slår det, säger Marcus Danielson till TV4.

– Vi hade pratat om att komma i ytan där så det var bara att sätta dit foten. Det var rysningar i hela kroppen, en sådan jävla skön känsla.

Det var också det enda målet – trots stort övertag och flera chanser – som Sverige fick med sig från den första halvleken mot Malta.

Men det skulle bli fler.

Larssons kyla

Framför allt från veteranen och tvåmålsskytten Sebastian Larsson, som under den varma maltesiska kvällen gjorde sin 116:e landskamp.

Larsson, som i allsvenska AIK har visat sin kyla från elva meter, placerade kyligt och säkert in 2–0 på straff i den 58:e minuten. Karriärens sjunde landslagsmål kom efter att Maltas Joseph Mbong hade dragit ner Andreas Granqvist i sitt eget straffområde.

Och 34-åringen skulle stå där igen, vid Maltas straffpunkt. Men innan han kunde sätta sitt andra mål i matchen och adderade ytterligare en fullträff till landslagskarriärens målkolumn, hann hemmaspelare Andrei Agius peta in bollen bakom sin egen målvakt Henry Bonello.

Annons

Fem minuter senare visade Larsson sin kyla igen – och placerade in Sveriges fjärde mål.

Med trepoängaren från Ta' Qali-stadion behåller Sverige greppet om andraplatsen i kvalgruppen.

Annons

På tisdag väntar nästa kvalmatch, då Sverige ska ta sig an gruppledaren Spanien hemma på Friends arena. Och trots Marcus Danielsons succédebut är det mycket som talar för att Victor Nilsson Lindelöf då är tillbaka i Sveriges startelva.

– Är han frisk så spelar han, säger Marcus Danielson till TV4. (TT)

Anders Wallin

Annons

Annons

Till toppen av sidan