Annons

Annons

Annons

Annons

Skaraborgs Sjukhus i Skövde

Nya förutsättningar för sjukhusen - får mer tid att betala av miljonunderskottet

Text: 

Mer pengar till sjukhusen och möjlighet att betala av underskott under tre år. Det är nya förutsättningar för vården som nu beslutats om på ett extrainsatt möte för regionstyrelsen.

Socialdemokraterna har tidigare satt ner fötterna i marken och förklarat att man inte ställer sig bakom vårdöverenskommelserna, som reglerar hur mycket pengar sjukhusen får för sin vård. Då Socialdemokraterna hade stöd av Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet kunde vårdöverenskommelserna stoppas för det grönblå minoritetsstyret i regionen.

Men, som tidningen tidigare rapporterat, sedan slöts en uppgörelse mellan Socialdemokraterna och det grönblå regionstyret som bland annat innebar drygt en kvarts miljard kronor mer till vården. Den innebar också att eventuella underskott hos sjukhus i regionen ska betalas tillbaka på tre år som förut, inte redan på ett år som just Socialdemokraterna och det grönblå regionstyret beslutade i våras.

Annons

Annons

Extra möte

Denna uppgörelse har det nu besluts om på ett extrainsatt möte för regionstyrelsen på måndag. Sverigedemokraterna har förklarat sig positiva till de nya förutsättningarna för beställningarna av vård från sjukhusen efter beslutet i regionstyrelsen, i ett pressmeddelande. Där framhålls att Sverigedemokraterna även tidigare velat se mer pengar till sjukhusen och att återställande av underskott ska kunna ske under tre år.

Vänsterpartiet deltog inte i beslutet i regionstyrelsen. De nya resurserna som frigörs till sjukhusen beskrivs av Vänsterpartiet som ”för lite och för sent”. Partiet vill se tillskott på över en miljard kronor till sjukhusen, vilket det i Vänsterpartiets skuggbudget finns utrymme för i kraft av en skattehöjning.

Förra veckan

Vänsterpartiet pekar på vad man uppfattar som kortsiktighet hos det grönblå styret, då Vänsterpartiets förslag att återgå till att återställa underskott på tre år röstades ner så sent som i förra veckan.

Östra hälso- och sjukvårdsnämnden, som beställer vård i Skaraborg, sammanträder på tisdagen och en punkt på dagordningen är vårdöverenskommelserna, för vilka förutsättningarna alltså ändrades på måndagen. Skaraborgs sjukhus styrelse, som också ska ta ställning till vårdöverenskommelsen med sjukhuset, har möte på torsdag denna vecka.

Annons

Annons

Till toppen av sidan