Annons

Annons

Annons

Annons

Christie dubbel förebild för Appelqvists nya deckare

Arbetet är avklarat. Boken tryckt och redo för distribution. Sista helgen i januari släpps Kristina Appelqvists nya deckare En giftig skandal.

Kristina Appelqvists nya deckare släpps sista helgen i januari.

När deckarförfattaren Kristina Appelqvist nu är tillbaka med en ny deckare i universitetsmiljö bakar hon in självaste Agatha Christie i handlingen.

Inför en deckarfestival om den klassiska engelska författarinnan på det fiktiva Västgöta universitet dyker det upp en annons i lokaltidningen med en synnerligen morbid formulering: ”Härmed tillkännages att ett mord kommer att äga rum i Götasalen fredagen den 1 juni klockan 20.00”, står det i annonsen.

Annons

Läsarna av annonsen undrar givetvis om det är det ett skämt eller kanske en annorlunda hyllning till den stora författaren. Den som läser Kristina Appelqvists nya deckare En giftig skandal, får reda på svaret.

Annons

Ganska omgående i boken mördas nämligen en av gästerna vid en exklusiv middag under en deckarfestival. Mordet verkar ha kopplingar till Agatha Christie och hennes dittills okända brevsamling som nyligen hittats i trakten.

När fler mord inträffar är det uppenbart att gärningsmannen medvetet kopierar mord ur Agatha Christies böcker. Det ena leder till det andra och återigen hamnar litteraturvetaren Helena Waller och rektor Emma Lundgren mitt i ett morddrama.

En giftig skandal är en klassisk pusseldeckare där Appelqvist har låtit sig inspireras av Agatha Christies författarskap. Under arbetet med boken besökte Appelqvist exempelvis Greenway House i södra England, Agatha Christies sommarställe som numera är öppet för allmänheten.

— Flera kapitel i boken utspelar sig i detta fantastiska hus som ligger så vackert vid floden Dart. Det var väldigt inspirerande att vistas i hennes hem där hon tillbringat så mycket tid. Jag tyckte att jag kom henne nära där, något jag hoppas färgat av sig i boken, säger Kristina Appelqvist.

Den som kan sin Appelqvist känner sig säkert hemma i den nya romanen. Återigen utspelar sig handlingarna i den akademiska världen, där Högskolan i Skövde fått stå som förebild för Västgöta universitet.

— Det är en fantastisk deckarmiljö. Utifrån kan ett universitet upplevas som slutet och hierarkiskt, väl innanför murarna möts man av en kreativ och dynamisk atmosfär men också av maktlystna, intelligenta och viljestarka människor som ofta är i konflikt med varandra, säger Kristina Appelqvist i ett pressmeddelande.

Annons

Annons

Till toppen av sidan