Annons

Annons

Annons

Han hoppade in i sista sekunden

Text

Det har varit en hektisk vecka för sångaren Jan Johansen.

I lördags stod han på Melodifestivalens scen i mellanakten tillsammans med Linnea Henriksson. På måndagen bestämdes det att han skulle ersätta diskvalificerade Thorsten Flinck i Scandinavium.

– Problemet var att jag hade inbokade spelningar, så i onsdags var jag i Skövde och på torsdags i Tidaholm, konstaterar Johansen.

Sångaren Jan Johansen har tävlat i Melodifestivalen förr, men aldrig med så kort varsel.

Sångaren var en av de artister som medverkade i två 60-talskonserter tillsammans med med Skaraborgbigband.

– När de var avklarade bar det direkt av till Göteborg och jag stod på scenen för första gången. Men jag har övat mycket på texten, så mycket att jag kan den till 200 procent, berättar sångaren.

Hur skulle du beskriva låten?

– Bidraget är specialskrivet för Thorsten Flinck och har en mycket poetisk och fin text. Däremot har jag höjt tonarten eftersom jag har en ljusare röst och ändrat lite i scendekoren.

Annons

Kvar är dock den tjusiga bakgrunden med en stad.

Har du ens hunnit titta på scenkläder?

Annons

– Det har jag faktiskt och jag brukar klä i svart, så det blir inte så mycket glitter. Man kan säga att kostymen är stilig.

Hur kändes det att bli tillfrågad med så kort varsel?

– Man kan nog säga att jag var rätt person på rätt plats och eftersom jag fanns på plats i Linköping hade de möjlighet att fråga mig direkt. De anade nog hur det här skulle sluta redan då.

Sedan konstaterar Johansen att han är i rätt ålder och att festivalfolket förmodligen gillade mellanakten i Linköping.

– Jag var deltog för första gången 1995 med ”Se på mig”, som vann hela tävlingen. Senast var 2003, då jag framförde en duett tillsammans med Pernilla Wahlgren. Men jag är övertygad om att det kommer att gå bra den här gången också.

G:son tillbaka

Skaraborgskompositören Thomas G:son är tillbaka i Sverige efter sitt låtskrivarläger i Dominikanska republiken. Och på torsdagseftermiddagen åkte han ner till Göteborg och Scandinavium

– Anna Bergendahl repar senare i eftermiddag, så jag ville vara med och lyssna, konstaterar kompositören.

Han tycker fortfarande att SVT borde ändra sina regler efter diskningen av Thorsten Flinck.

– Jag tycker att det var futtigt och att de borde ta hänsyn till hur allvarliga brotten är. Blir Flinck dömd för olaga hot och skadegörelse lär det knappast handla om livstids fängelse. Dessutom fanns det artister i första deltävlingen som är dömda för betydligt grövre brottslighet, fortsätter Thomas G:son.

Annons

Annons

Vad säger du om ersättaren Jan Johansen?

– Det var schysst av honom att ställa upp med så kort varsel, men eftersom han är ett proffs kommer det säkert att fungera bra även om låten ursprungligen var skriven för Thorsten Flinck, konstaterar G:son.

Hur var låtskrivarlägret i Dominikanska republiken?

– Det är faktiskt den bästa camp jag varit på och det är ett fantastiskt ställe. Tänk dig ett vykort med palmer och turkost vatten. Dessutom var det mycket kompetenta låtskrivare.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan