Annons

Annons

Annons

Över 1400 hushåll i nordöstra Skaraborg utan ström

Ovädret Dennis drog på söndagen in över Västsverige och på sina håll föll det lika mycket nederbörd som det normalt gör under hela februari.

SMHI har inför måndagen utfärdat en klass 2-varning för höga flöden i Ätran.

I Karlsborg och Töreboda blev totalt över 1400 hushåll av med strömmen på söndagskvällen.

Ovädret Dennis nådde Sverige på söndagen. Ovädret har tidigare ställt till med bekymmer på de brittiska öarna. Här en bild från lördagen i London.

– Natten mot söndagen och på söndagen har det fallit en hel del träd över vägbanor som tas omhand allt eftersom. Det är väldigt mycket mellan Göteborg och Borås just nu, men även norröver upp mot Tjörn, säger Katarina Wolfram på Trafikverkets presstjänst till TT.

Under förmiddagen stängde Uddevallabron för all trafik på grund av vinden.

– Det blåser över 30 meter per sekund i byarna där så vi fick stänga, sa Katarina Wolfram.

Men när det mojnade under kvällen kunde bron öppnas igen.

I Skaraborg ställde inte blåsten till lika mycket. Enligt Marcus Wallén, inre befäl på Samhällsskydd Mellersta Skaraborg, blåste det i snitt åtta meter per sekund i Falköpingstrakten.

Annons

Annons

– Här i Falköping har vi bara hanterat ett nedfallet träd, säger Marcus Wallén vid 15-tiden på söndagen.

Vindvarningar

SMHI utfärdade klass 1-varningar för mycket hårda vindbyar i stora delar av södra Sverige. Men vindarna blev aldrig lika kraftiga som vid förra ovädret, då SMHI utfärdade en klass 2-varning.

Under söndagskvällen minskade vindstyrkorna, men under natten mot måndagen väntas det åter blåsa upp igen. Då kan det bli vindbyar upp mot 21 till 24 meter sekund i hela Västra Götaland, enligt SMHI.

I Halland och Västra Götaland fanns det på söndagen varningar för stora regnmängder. På flera håll kom det mellan 20 och 30 millimeter, lokalt på vissa platser närmare 40. Det är lika mycket som det normalt sett faller under hela februari.

I större delen av Västra Götaland var det en klass 1-varning gällande söndagen och måndagen gällande höga vattenflöden i redan fulla sjöar. I södra Skaraborg utfärdades en klass 2-varning för måndagen gällande höga vattenflöden i Ätran.

Inställd färjetrafik

En mindre väg strax utanför Borås blev översvämmad och färjetrafik ställdes in på flera håll i Västra Götaland.

Räddningstjänsten i Storgöteborg har fått in en stor mängd samtal om väderrelaterade händelser under dagen. Under söndagsförmiddagen hanterade de ett tiotal stormrelaterade skador och ett mindre antal vattenskador i fastigheter, enligt ett pressmeddelande.

Annons

Elbolagen Vattenfall och Ellevio hade ett mindre antal strömavbrott på Västkusten under förmiddagen, och höjde beredskapen för att snabbt kunna hantera störningar och strömavbrott, enligt bolagens respektive presstjänster.

Annons

Vid 21-tiden blev det sedan ett större strömavbrott i Västergötland. Då var 1277 Ellevio-kunder i Karlsborg och 192 i Töreboda kommun utan ström, enligt bolagets hemsida. Ellevio skriver på sin hemsida att felsökning pågår och att strömmen kan komma och gå under arbetet med att åtgärda felet, på grund av omkopplingar.

Vid 23.30-tiden var fortfarande 768 kunder i länet utan ström, varav 649 i Karlsborg.

Tågtrafiken ställdes in på sträckorna Uddevalla-Strömstad, Håkantorp-Gårdsjö, Herrljunga-Vänersborg. Herrljunga-Borås och Borås-Varberg, enligt Trafikverket. Trafiken på sträckorna väntas återupptas vid klockan 18 på måndagen.

Alice Nordevik/TT & Hall Media

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan