Annons

Annons

Annons

Skara

Monica varnar för nya telefonbedragare

Text

Kvinnan tog emot ett sms.

Budskapet var att man sett en ovanlig aktivitet med ett flertal kreditupplysningar den senaste veckan.

– Jag uppmanades att ringa deras kundtjänst, men egentligen var bedragarna bara ute efter att rensa mina konton, konstaterar Monica Eklund.

Många har blivit lurade av sms från bedragarna och fått sina konton länsade. Men Monica Eklund i Tidaholm fattade misstankar.

Monica blev misstänksam, eftersom det trots allt var en söndag, och ringde polisen och där sa kvinnan hon fick prata med;

– Håller de på än?

Så många fler än Monica har drabbats av ligan.

Monica Eklund fick också veta att om hon ringt det aktuella numret skulle bedragarna försökt sälja en spärrtjänst, samtidigt som de på olika sätt försökt komma över hennes bankuppgifter.

– De brukar säga att de ska göra en polisanmälan medan kunden väntar, men istället länsar de dina konton, konstaterar Monica.

Men den här gången gick det inte, Tidaholmskvinnan var vaksam.

Annons

Nu vill Monica varna andra.

– Uppfinningsrikedomen på det här området är mycket stor och målet är att komma åt ditt bank-ID, men lämna aldrig ut sådana uppgifter oavsett var bedragarna säger att de ringer ifrån, menar Lena Ahlström Andersson på bedrägerisektionen i Skaraborg.

Annons

Ringer från polisen

Vid några tillfällen har de uppgett att de ringer från polisen, andra gånger säger de att en nära anhörig blivit svårt skadad och hamnat på akuten eller att de ringer från banken och upptäckt något konstigt med ditt konto.

– Ett annat vanligt sätt är att du får ett mejl, där du behöver betala 20 kronor extra för att lösa ut ett paket. Men målet är hela tiden att försöka rensa ditt konto. Skulle du logga in med din bankdosa, så har de redan tagit reda på vilken bank du har och står först i kön, berättar Lena Ahlström Andersson.

Fantasin har inga gränser.

För en tid sedan sprängde polisen en äldreliga som turnerade runt i Skaraborg och stora delar av Sverige. Målet var att lura till sig kort och koder för att på det sättet komma år offrets pengar.

97-åring drabbad

De slog bland annat till mot en 97-årig dam i Falköping, men hon blev misstänksam och ringde sin dotter. Därmed lyckades de spärra kortet innan bedragarna hann ta ut några pengar.

En timme senare fick en 95-årig man på Torstensongatan i Falköping besök av två okända personer. Även nu sa de att de kom från Swedbank och lyckades komma över kreditkort och kod. Detta ledde till att 15 000 kronor försvann från mannens konto.

De slog även till i Skövde, Vara, Skara och Grästorp.

Greps vid bankomat

De två männen från Skaraborg greps vid en bankomat i Motala, där en annan kund fattat misstankar mot dem. De dömdes senare för att ha lurat ett 30-tal äldre.

Annons

• En 21-åring från Skaraborg dömdes för grovt bedrägeri, försök till grovt bedrägeri, grovt penningtvättsbrott och penningtvättsbrott. Han dömdes till två år och sex månaders fängelse, samt ett kännbart skadestånd.

Annons

• En 21-åring från Skaraborg dömdes för medhjälp till grovt bedrägeri, medhjälp till försök till grovt bedrägeri, grovt penningtvättsbrott och penningtvättsbrott. Han dömdes till fängelse i ett år och sex månader, samt ett kännbart skadestånd.

Nu har alltså en ny bedrägerimodell lanserats.

– Tänk på att banker eller andra inte agerar på det här sättet, konstaterar Lena Ahlström Andersson.

LÄS: Bildbeviset - här slår äldrebedragarna till

LÄS: Äldrebedragarna gripna

LÄS: Lurade till sig elva miljoner från äldre

LÄS: Skaraborgspar i jättehärva

LÄS: Polisen varnar för fula bedrägeriförsök

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan