Annons

Annons

Annons

Gustafsson tillbaka som Rain Man: ”Jag har längtat efter att göra den här rollen igen”

Text

Ännu en filmsuccé kliver in på Oscars.

Efter Så som i Himmelen ska fyrdubbla Oscars-vinnaren Rain Man spelas på teaterscenen. Robert Gustafsson, Jonas Karlsson och Lars Väringer möts i strålkastarljuset.

– Jag har faktiskt längtat efter att göra den här uppsättningen igen, säger Robert Gustafsson till tidningen.

Lars Väringen, Robert Gustafsson och Jonas Karlsson är redo att ta sig an en teateruppsättning av Rain Man.

Rain Man var en publiksuccé redan förra gången, men spelandet fick avbrytas efter en tvist om de amerikanska rättigheterna. Men nu är man alltså tillbaka med full kraft igen.

Att spela det här manuset känns extra angeläget för Robert.

– Jag hade en bror med alla bokstavskombinationer du kan tänka dig och en del av det som utspelar sig i pjäsen känner jag igen. Vi har också betydligt bättre kunskap om autism i dag än på 1980-talet, fortsätter Robert.

Därmed har ensemblen också slipat lite på manuset.

Annons

Robert Gustafsson beskriver sin rollfigur som linjär.

Unik förmåga

Robert Gustafsson tolkar Dustin Hoffmans paradroll som autistiske brodern Raymond Babbitt – en unik man med fotografiskt minne. Innesluten i sin egen värld, till följd av Raymonds savant-syndrom.

Annons

– Det spelar ingen roll vad som händer, så kommer Raymond Babbitt att vara samma person. Däremot gör hans bror Charlie, som spelas av Jonas Karlsson, en resa genom pjäsen, konstaterar Robert.

Rain Man var en ganska ovanlig film när den kom eftersom den blandade värmen och humorn med det allvarliga.

– Gick man in i en videobutik på den tiden fanns bara komedi, porr, barn, aktion och drama. Det var inte så vanligt att man kombinerade olika genrer, men det gör det här manuset, säger Robert.

250 000 besökare

Film på Oscarsteatern i Stockholm är hett stoff. Under två år har Kay Pollaks Så som i Himmelen lockat 250 000. När nämnda ensemblen flyttar till Göteborg laddar Oscars för en annan dramatiserad film. Just Rain Man var Sveriges mest sedda biofilm, våren 1989. Den nominerades till åtta Oscar och fick fyra, bland annat Bästa film, men också Bästa huvudroll till Dustin Hoffman.

Jonas Karlsson spelar Tom Cruises roll som Charlie Babbitt, en överklass-brat.

– Han är väl inte helt sympatisk till att börja med i sin jakt på snabba pengar, men rollfiguren förändras och det är roligt att gestalta det på scenen, säger Jonas Karlsson.

Skrivet för teater

Skådespelaren tycker att manuset ibland tycks vara skrivet för just teaterscenen.

– Ibland fungerar det inte att överföra film till teater, men här går det väldigt bra, menar Jonas.

Han tycker att det är roligt att få spela Rain Man igen

Annons

– Filmen Rain Man är en av mina största bioupplevelser, ever. Ingen annan historia har gripit tag i mig på samma sätt sen dess. Värme humor, glädje, smärta och tragik. Den har allt, inflikar Robert Gustafsson.

Annons

Extrem förmåga

Han bollar med siffror på ett svindlande sätt och har en extrem förmåga att memorera. Ett snille som visar sig även kunna överlista gamblers i Las Vegas, genom att minnas redan utlagda spelkort på casinoborden.

Sedan barndomen bor Raymond på en institution, där upprepningar och benhårda vanor fyller vardagen. Inget får rubba hans cirklar. Raymond är bortkommen i det praktiska, men har en superdator till hjärna.

Med i uppsättningen är också Lars Väringer, som tagit sitt efternamn från orten Väring, där han växte upp.

– Det är roligt att spela i en föreställning med så många duktiga skådespelare. Konceptet innehåller också kvalitet, men är också väldigt roligt, menar Lars Väringer.

Väringer tycker också att det är glädjande att en privatteater satsar på det här konceptet.

– Annars brukar många satsa på rena komedier eller musikaler. Innehåller väcker starka känslor hos många och jag anser att det är lite modigt av teatern, fortsätter Lars.

I föreställningen gör han dels en advokat och del en psykiatriker.

Pjäsen är samma historia som i filmen, men nu uppdaterad med dagens kunskap om autism.

Fotnot: Rain Man bygger på en verklig person, amerikanske Kim Peek (1951-2009).

Jonas Karlsson och Robert Gustafsson spelar huvudrollerna i ”Rain man”.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan