Det är ett nytt mörkt sätt att skämta med personer som spelar dataspel.
Men istället orsakar det stora kostnader och låser resurser för polisen. De drabbade är oftast helt ovetande när insatsstyrkan stormar in.
Just nu utreder man ett fall i Falköping, ett i Arvika och ett i Västerås, Stockholm och Lund. Fenomenet brukar kallas för ”swatting”.

Brottssamordnaren Marlene Andersson Wikman konstaterar att den här typen av falsklarm låser upp stora resurser för polisen.
Nyligen fick en kvinna i Falköping sms från ”en granne” som hölls som gisslan i en intilliggande lägenhet.
Annons
Annons
Meddelandet var falskt – och drygt ett dygn senare skedde samma sak i Arvika, 30 mil från Falköping, vilket SVT Väst först berättade om.
Den fejkade gisslansituationen i Falköping skedde då en kvinna i ett bostadshus fick ett sms, i vilket hon ombads larma polisen.
”Hej, jag sökte upp ditt nummer via närliggande nummer. Någon har brutit sig in i min lägenhet. Han låter mig inte lämna lägenheten och är under hot. Jag kan inte gå ut. Kan du larma polisen så fort som möjligt?”.
– Vi måste reagera när det kan föreligga ett allvarligt hot. Vi skickade dit en patrull, men larmade också piketstyrkan i Göteborg, säger brottssamordnaren Marlene Andersson Wikman.
Förvånad kvinna
Men när patrullerna kom dit och knackade på hos grannen som enligt sms:et skulle vara i nöd, möttes polisen de istället av en annan mycket förvånad kvinna. När polisen var på plats fick flera andra boende i samma hus liknande sms som den första kvinnan. Att någon var i fara var det inte tal om.
– Det är naturligtvis väldigt allvarligt eftersom det låser upp polisens resurser, nu kunde vi vända piketstyrkan, konstaterar Marlene.
Flera liknande fall
Dagen efter inträffade så ett identiskt ärende i Arvika närmare 30 mil nordväst om Falköping.
Annons
– Det är väl det som liknar Falköpingsfallet mest. Även den utsatta kvinnans anhöriga fick den här typen av meddelanden, berättar Marlene.
De som drabbas känner naturligtvis obehag eftersom de inte vet vem som larmat.
Annons
Polisens IT-avdelning har kopplats in eftersom det handlar om att spåra telefonnummer och IP-nummer.
”Swatting”
Det här fenomenet kallas för ”swatting” och har importerats från USA. Hittills har det inte inträffat något allvarligt i Sverige, men i USA blev en tvåbarnspappa ihjälskjuten i sin bostad.
– De som sysslar med sånt här tar ganska stora risker, polisen tror att de ryckt ut på en skarp situation.