Annons

Annons

Annons

Annons

Ridsport

Temakväll om trasiga hästar arrangeras på Axevalla

Hästen som djur är inte gjord för att bära en ytterligare vikt på ryggen. Den är heller inte gjord för att gå på volter och andra böjda spår. Så hur gör vi för att hästarna ändå ska hålla att rida på?

Det är temat för en kväll om hur vi får hästarna hållbara, som arrangeras på Axevalla travbana tisdag 10 mars.

Torbjörn H Kroon behandlar både människor som naprapat och hästar som hästfysioterapeut.

Annelie Hellström är veterinären som vill jobba förebyggande i stället för att ta hand om skadade hästar

Annelie Hellström, leg veterinär som driver Nolberga veterinärpraktik, är en av föreläsarna. Hon vill få fler att förstå hur hästens kropp fungerar.

− Vad vet vi egentligen om hur vårt användande av hästen som ridhäst påverkar den kroppsligt? Med mer kunskap kring detta kan vi förebygga många skador och problem, säger hon, i ett pressmeddelande.

Annons

Annelie Hellström jobbar inte riktigt som andra hästveterinärer. I stället arbetar hon helst med Prehab – alltså förebyggande hästhälsovård. På temakvällen 10 mars föreläser hon under rubriken ”Hästens hälsosamma hållning - Träning av hästen ur ett veterinärt perspektiv”

Annons

− Hästen som djur är inte gjord för att bära en ytterligare vikt på ryggen. Den är heller inte gjord för att gå på böjda spår. Med det sagt är det lätt att bli orolig som hästägare och tänka att man nästan inte vill veta mer. Jag skulle dock vilja säga att mer kunskap när det gäller hur vår träning och utrustning påverkar hästen, ger oss stora möjligheter att förebygga skador och öka prestationen, säger hon.

Annelie menar att spridandet av kunskap om hästen samt vetenskapligt baserad analys och rådgivning kring belastningen av hästens kropp, är en viktig del av framtidens veterinärmedicin.

− Att detta förberedande av hästen för att bli en ridhäst även medför det vi söker i form av lätthet och längd i steget, lösgjordhet i bogar, samling och följsamhet är en ren bonus för mig som tänker mest på hälsan, säger Annelie Hellström.

Hästfysioterapeut Torbjörn H Kroon från Skövde är en annan av föreläsarna. Han växlar mellan att som naprapat behandla människor och hästfysioterapeut behandla hästar.

I sin föreläsning tar han upp det störda rörelsemönstret och hur det sedan påverkar nervsystemet och muskelminnet.

− Hästar är individer som får störningar precis som vi, och det påverkar deras prestation. Hästarna kan inte berätta om sin smärta som människor, men de kommunicerar på så många andra sätt, säger Torbjörn H Kroon.

Temakvällen är en del av Leader-projektet Häståret och arrangeras i samarbete med Agria. Mikael Theorén, chef för Agrias affärsområde häst, berättar om vilka de vanligaste skadorna är på hästar, vad det kostar en verksamhet som en ridskola att få skadade hästar, och vad hästägare kan göra för att undvika onödiga skador. Kvällen avslutas med en paneldiskussion. Föranmälan krävs till kvällen.

Annons

Annons

Till toppen av sidan