Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Polisen räknar med lugnare påsktrafik – men jobbar på som vanligt

Text

Varje år skadas hundratals personer i trafiken runt om i Sverige under påskhelgen. På grund av coronapandemin och rekommendationer att stanna hemma så tror trafikpolisen i Skaraborg att det i år kan leda till lugnare påsktrafik än vad det är vanligtvis. Men polisen arbetar på som planerat.

– Vi kommer att jobba för att förebygga olyckor, säger Andreas Lindholm, gruppchef för polisens trafikgrupp i Skaraborg.

Andreas Lindholm, chef för polisens trafikgrupp i Skaraborg, tror det kan bli mindre trafik på vägarna under påsken än vad det vanligtvis är på grund av coronaoron. Men trafikpolisen jobbar som planerat. (Arkivbild)

Vanligtvis är påsken en svart helg i trafiken med många olyckor. Förra året omkom en person i Sverige i en trafikolycka under påsken visar statistik från Transportstyrelsen. Föregående två år, 2018 och 2017, dog fem respektive åtta personer i påsktrafiken.

Dessutom skadades 194 personer i trafiken i fjol – vilket är en ”låg” siffra om man jämför med hela 2000-talet hittills. Medeltalet för antalet skadade personer i påsktrafiken mellan åren 2000–2019 är 243,6 personer.

Annons

Annons

I och med coronapandemin jobbar nu dock många hemifrån, eller är permitterade från sina arbetsplatser, samtidigt som Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och regeringen avråder starkt från att resa bort över påsken.

– Du som inte behöver resa, stanna hemma. Det är allvar nu, sa statsministern Stefan Löfven den 27 mars.

Därmed märker polisen av att det varit lugnare på vägarna de senaste veckorna, och man räknar även med mindre påsktrafik i år.

– Generellt så är det lugnare i trafiken nu och det kan vara så att det blir det även i påsk. Vi märker framför allt att det är mindre personbilstrafik, säger Andreas Lindholm, gruppchef för polisens trafikgrupp i Skaraborg.

Men polisens schema sattes redan innan coronakrisen kom till Sverige, förklarar han. Så polisen har personalstyrka som om det varit ett ”vanligt” år.

– Vi hade ändå planerat att arbeta med trafiksäkerhetsarbete så vi kommer att ha hastighetskontroller och kontrollera beteendebrott så att det är lugnt på vägarna.

Annons

I Skaraborg fokuserar polisen extra på de större vägarna.

– Farhågan är ju att hastigheten stiger hos en del när det är mindre trafik, säger Andreas Lindholm.

– Vi jobbar på med lite extra fokus för att förebygga trafikolyckor. Trafiksäkerhet är det vi brukar kontrollera under påsk.

Om man trots allt ska ut och köra under påsken av någon anledning, vad har du för råd till trafikanter?

– Håll hastigheten och håll avstånd. Var ute i god tid så man inte är stressad. Och var givetvis nykter, säger Andreas Lindholm.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan