Annons

Annons

Annons

Meteorologens besked: Inget pangväder i påsk

Påsken i Skaraborg blir ömsom solig, ömsom molnig. Framåt slutet på påskhelgen kan det bli nederbörd. Låter det trist? Nå, för den som får skippa en efterlängtad resa i Sverige under påsken på grund av coronaviruset kan det finnas tröst – det är faktiskt inte så mycket bättre på andra håll.

– Hela landet kommer att få ganska varierat väder den här påsken. Det är typiskt april, säger Jon Jörpeland, jourhavande meteorolog på SMHI.

Början av påsken kan bli solig med temperaturer på 5-10 grader, men senare hopar sig molnen på flera håll.

De senaste dagarnas soliga väder har kanske fått en del att hoppas på en lika solig påsk, men enligt SMHI:s jourhavande meteorolog Jon Jörpeland kommer påskens väderlek att bli ostadig och varierande.

– Det kommer att vara ganska varierat väder. Det kommer att bjudas på sol, framförallt under torsdagen och början på påskhelgen, men sen kommer det också vara lite åt det molnigare hållet, framförallt framåt söndagen. Då kommer det att passera mer nederbörd, säger Jon Jörpeland.

Längre söderut, på det småländska höglandet, kan det till och med komma inslag av blötsnö mot slutet av helgen, men i Skaraborg är det inte troligt.

Annons

Annons

Påskvädret i år ser ut att bli ganska typiskt för den här tiden på året. I och med att påsken inte infaller samma tid varje år kan just påskväder skilja sig åt mycket.

– Man kan säga att det är ganska så normalt aprilväder, det är inget som egentligen sticker ut, säger Jon Jörpeland.

Påsken 2020 återgår vädret till mer normala nivåer efter två års ytterligheter.

– Förra året var lite mer extremt. Den påsken var visserligen någon vecka senare, men då hade vi temperaturer på uppåt 20 grader och uppehåll i hela landet. Året innan inföll påsken i månadsskiftet mars-april och då var det väldigt kallt med bara enstaka plusgrader.

Lite varmare än normalt

Våren 2020 har hittills inte sett så många riktigt varma dagar, men enligt Jon Jörpeland är våren normalvarm i jämförelse med SMHI:s referensperiod 1961-1990.

– Den är strax över det normala i framförallt södra Sverige. Vi har inte haft så kalla nätter, även om maxtemperaturen på dagen har legat ganska normalt.

För den som har funderat på att fira mycket av påskhelgen utomhus, till exempel för att i coronatider kunna träffa nära och kära på säkert avstånd, gäller det alltså att vara beredd på att det kan bli lite kyligt.

– Det kommer vara lite typiskt som det är när det gäller våren, lite småkyligt på morgonen med temperatur kring nollan, men sen stiger det upp till 5-10 plusgrader framåt eftermiddagen, speciellt de dagar när vi får mer soligt väder, det kan upplevas som rätt så behagligt.

Annons

Många svenskar har fått ställa in planer på att resa till familj och vänner i andra delar av landet eftersom Folkhälsomyndigheten uppmanar alla att undvika icke nödvändiga resor i syfte att dämpa spridningstakten av coronaviruset. Men oavsett om du reser eller stannar på hemmaplan blir det vädermässigt lite samma skrot och korn.

– Hela landet kommer att få ganska så varierat väder här under påsken. Hela landet får någon dag med lite soligt väder. Norra Sverige kommer få minst nederbörd så att säga, men där blir det minusgrader nattetid och temperaturer strax över nollan dagtid. I sydligaste Sverige kan det bli temperaturer mot en tio grader, säger Jon Jörpeland.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan