Annons

Annons

Annons

Skara

Så fördelas miljonerna ut på kyrkor i Skara stift

Nästan 62 miljoner kronor. Så mycket betalar Skara stift ut i bidrag till kyrkorenoveringar nästa år. Drygt 47 miljoner kronor i kyrkoantikvarisk ersättning och nästan 15 miljoner kronor i kyrkounderhållsbidrag kommer fördelas i stiftet. Bland annat får Varnhems klosterkyrka ta del av pengarna.

Varnhems klosterkyrka får över 6,7 miljoner i bidragen som delas ut.

De pengar som nu fördelas gäller projekt som ska genomföras 2021. Det handlar om många olika projekt runt om i stiftet. Den kyrka som får mest är Mariestads domkyrka med 7,2 miljoner i bidrag, därefter kommer Varnhems klosterkyrka som får strax över 6,7 miljoner kronor.

De pengar som Skara stift delar ut till kyrkobyggnader är två olika bidrag, skriver Skara stift i ett pressmeddelande. Det ena bidraget, kyrkoantikvarisk ersättning, utgörs av statliga pengar. Det ges för att vårda det gemensamma kulturarv som kyrkorna utgör. Pengarna går till att betala de extra kostnader som uppstår när man måste ta hänsyn till de särskilda villkor som ställs vid vård och underhåll av kyrkor.

Annons

Annons

För 2021 är summan 47 miljoner kronor i stiftet. Det är cirka 5 miljoner mer än förra året.

Bland de som får mest bidrag ses:

Gökhems kyrka som får 1 400 000 kronor för renovering av medeltida takstolar och spåntak.

Varnhems klosterkyrka får över 3,7 miljoner för mögelsanering av interiör och inventarier. En liten del går också till textilvård och konservering.

Vara kyrka får 1,5 miljoner kronor för omläggning av skiffertak.

Totalt är det 123 kyrkor som beviljats bidrag.

15 miljoner till kyrkounderhåll

Det andra bidraget är kyrkounderhållsbidraget. Det är kyrkans egna pengar och en del av Svenska kyrkans utjämningssystem. Detta bidrag uppgår till cirka 15 miljoner kronor. 46 kyrkor får dela på pengarna. Störst del av kakan får Varnhems klosterkyrka i Skara pastorat där bidraget uppgår till nästan 3 miljoner kronor för för sanering av interiör och inredning. Även Gökhems kyrka i Floby pastorat är en av de som som får miljonbidrag. För de beviljade 1 121 000 kronorna ska de laga takstolar och rötskador och byta till spåntak.

Gökhems kyrka får totalt 2,5 miljoner för renovering och underhåll.

Underhåll och renovering av kyrkor kräver varje år stora summor. Det finns särskilda lagar och regler som styr detta, eftersom kyrkorna är en viktig del av det svenska kulturarvet. Alla församlingar och pastorat har inte råd med vård och underhåll och därför finns alltså möjligheten att söka bidrag till byggena, skriver Skara stift i sitt pressmeddelande.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan