Annons

Annons

Annons

ledare liberal


Ledare: Låt Skara sommarland få öppna

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Skara sommarland hålls gisslan av byråkratiska problem som inte gått att förutse. Det är orättvist och måste åtgärdas genast.

Utomhusbad har fått grönt ljus, men Skara sommarland kan inte ens öppna vattenlandet eftersom landets nöjesparker hålls gisslan. Det är upp till regeringen och inte Folkhälsomyndigheten att se till att restriktioner kan tillämpas rättvist.

Westernstaden High Chaparral har kunnat öppna för säsongen med vissa restriktioner som främst rör mängden åskådare vid föreställningar. Kolmården är i full gång, men släpper bara in besökare med förköpta biljetter. Astrid Lindgrens värld har aviserat öppning den 17 juni. Skara sommarland har dock inget annat val än att hoppas på nya direktiv för att det ska bli möjligt att öppna.

Annons

Skillnaden? De uppräknade exemplen räknas som besöks- och temaparker. Skara sommarlands tillstånd gäller dock nöjesparksverksamhet och träffas därmed av den tillfälliga lagen om att fler än 50 besökare vid allmänna sammankomster inte är tillåtna.

Annons

Samtidigt kommer besked om att utebaden i Skara och Ardala kan öppna. De omfattas inte av 50-personersgränsen. Det är dock inte möjligt för sommarland att endast öppna vattenparken. Verksamhetstillståndet gäller hela området.

Slutsatsen är enkel: Byråkrati som ingen förutsåg skulle bli problematisk har blivit det. Att sommarland måste hålla stängt medan snarlika inrättningar kan öppna sänder motsägelsefulla signaler om vilken sorts aktiviteter som är acceptabla coronasommaren 2020. Otydlighet urholkar förtroendet för hur Sverige förhåller sig till viruset.

Skara sommarland har en yta på 400 000 kvadratmeter. Att jämställa en gigantisk utomhusanläggning med en konsertlokal inomhus på ett par hundra kvadratmeter är naturligtvis helt befängt.

Givetvis är det viktigt att vidta åtgärder mot smittspridning. Poängen är likabehandling – och den typ av åtgärder som har vidtagits i besöks- och temaparker går utmärkt att införa även i en nöjespark. Det handlar om saker som att begränsa antalet besökare i avgränsade områden, att bara släppa in besökare som köpt biljett i förväg och att skicka ut åkband per post så att folk inte behöver köa.

Nöjesparkernas rävsax har inte varit ouppmärksammad på politisk nivå. Riksdagsledamoten Marie-Louise Hänel Sandström (M) ställde den 7 maj en skriftlig fråga till inrikesminister Mikael Damberg (S) om han avsåg att undanta nöjesparker från förbudet mot allmänna sammankomster.

Annons

Annons

Svaret dröjde 13 dagar och kan förkortas som "god dag yxskaft". Restriktionen finns för att minska smittspridning och innan det görs några ändringar är det viktigt att invänta nya bedömningar från Folkhälsomyndigheten, anförde statsrådet.

Det är visserligen bra att regeringen lyssnar till expertis och inte ägnar sig åt ministerstyre. Det är dock regeringens uppgift att ta fram lagförslag som rimmar med expertisens rekommendationer.

Man kan inte kräva att Folkhälsomyndigheten ska förutse att befintlig lagstiftning kommer att göra dramatisk skillnad på så närbesläktade stationära anläggningar som nöjes- och temaparker. Regeringen måste se till att riktlinjer kan tillämpas på ett rättvist och begripligt sätt.

Nöjesparker som Skara sommarland är lokala tillväxtmotorer. Inte bara för besöksnäringen i stort utan också för underleverantörer som är beroende av att anläggningarna är igång.

Skara sommarland hålls gisslan av en regering som försöker peka på en myndighet som har annat att göra. Låt parken få öppna.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan