Annons

Annons

Annons

Västra Götalands län

Kaféer kritiseras för brister i hygien

Miljösamverkan Östra Skaraborg, MÖS, har kollat hur 73 kaféer, restauranger och försäljare av hälsokostprodukter sköter sig. Hos elva hittade inspektörerna brister som bland annat gällde rengöring och underhåll.

Text

Miljösamverkan Östra Skaraborg har granskat hur väl kaféer, restauranger och butiker som säljer hälsokost följer livsmedelslagen. Av de 73 företag som besöktes i Skövde, Falköping, Hjo, Tibro och Karlsborg fick elva kritik. Foto: Sven Lindwall

Annons

Inspektörerna från MÖS har varit ute hos kaféer och restauranger, apotek och hälsokostaffärer i Skövde, Falköping, Hjo, Tibro och Karlsborg för att se hur väl livsmedelslagen följs. Huvuddelen av företagen finns i Skövde (36 stycken) och i Falköping (25 stycken).

Det visade sig att de allra flesta sköter sig bra, men elva av de totalt 73 företagen får kritik för brister i verksamheten. På restauranger och kaféer handlar det om att undermålig rengöring av ytor och redskap, bristande underhåll och trasig utrustning. Samtidigt konstaterar MÖS att det generellt är mycket som görs rätt.

Annons

Annons

”Vid alla restauranger och caféer som fick besök av oss har vi noterat att rutiner för personlig hygien fungerar bra. Personalen har tillgång till handtvätt med kallt och varmt vatten. Personalen tvättar händerna ofta, speciellt vid byte av moment i köket. För att minimera smittspridning var det viktigt för personalen att stanna hemma vid symptom”, skriver MÖS i ett pressmeddelande.

I de affärer där hälsokost fanns det också saker att anmärka på. Där handlar kritiken om att det används allmänna ospecifika hälsopåståenden utan att de åtföljs av godkända hälsopåståenden. I vissa fall används icke godkända hälsopåståenden på hälsokostprodukter.

Efter MÖS påpekanden har kritiserade verksamheter ändrat sina rutiner eller rättat till de brister som upptäckts, berättar myndigheten. Men det kommer ändå bli uppföljande inspektioner för att se att lagen nu efterlevs.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan