Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Perspektiv

Insändare
Facken i Falköping: Släng förslaget som för oss 80 år bakåt

Justitierådet Gudmund Toijer har på regeringens uppdrag lagt fram en utredning om en”moderniserad” arbetsrätt. Tyvärr har hans uppdrag inneburit att förslag har presenterats som skulle föra löntagarnas position i förhållande till arbetsgivarna mer än 80 år bak i tiden.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Vi inom LO-facken i Falköping vill visa på de två största problemen med utredningen.

1. Politikerna ska hålla fingrarna borta från arbetsrätten. Den svenska modellen bygger på balans mellan starka fack och starka arbetsgivare. När Centern och Liberalerna hotar med lagstiftning om man inte kommer överens och utredningen redan har presenterat ett ensidigt förslag till arbetsgivarnas fördel, så blir det väldigt olika förutsättningar vid förhandlingsbordet. Därför måste lagförslaget slängas.

Annons

Annons

2. Utredningens förslag är fullständigt obalanserat till arbetsgivarnas fördel. I praktiken innebär förslagen att alla anställda blir provanställda på livstid. Arbetsgivare i företag med under 15 anställda kan säga upp människor utan saklig grund. Utan facklig förhandling. Var tredje månad kan alla arbetsgivare genomföra omstruktureringar av enheter med nya turordningslistor. Osäkerheten kommer bli monumental för de som har sjukdomar, är utslitna, har funktionshinder, ensamstående med små barn och andra grupper som redan har svårt att hävda sin rätt på arbetsmarknaden. Vem kommer att våga att prata om arbetsmiljö? Om fackliga rättigheter? Kommer du ens kunna ha en dålig dag?

Centern och Liberalerna är tydliga. De vill att det här ska bli lag. Trots att förslaget tydligt bryter mot Januariavtalets skrivning om att bevara balansen på arbetsmarknaden. De vill flytta klockan tillbaka till en tid då arbetarna fick knyta näven i fickan när chefen gjorde fel, när de fick stå med mössan i hand för att få ett jobb.

Vi menar att det är helt onödigt att lägga mer tid på remisser och prövningar av Toijerutredningen om arbetsrätten. Släng den i papperskorgen direkt. Det är där den hör hemma.

LO-Fackens styrelse i Falköping

Annons

Johanna Svensson Kommunal

Corry Thuresson Seko

Tanja Räisänen GS

Jennie Nieminien IF Metall

Helene Svensson Kommunal

Camilla Sjöberg Kommunal

Truls Nilsson IF Metall

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy