Det blev nej för nöjesparkerna. Eftersom de sorterar under ordningslagen får de enligt den tillfälliga lagen om storleken på allmänna sammankomster inte ha fler än 50 besökare.
Under måndagen meddelade inrikesminister Mikael Damberg (S) att inga lättnader eller undantag för parkerna görs denna sommar. Beslutet är dåligt och fel.
Det betyder att stora parker som Gröna Lund, Liseberg och Skara Sommarland inte får öppna. Samtidigt hålls andra stora anläggningar öppna, som westernstaden High Chaparall mellan Gnosjö och Värnamo, djurparken Kolmården, och Skansen i centrala Stockholm.
Skillnaden är att dessa räknas som besöks- och temaparker, vars verksamhet faller utanför ordningslagen och därmed får hålla öppet med distanserande åtgärder.
Annons
Annons
Exempelvis öppnade Astrid Lindgrens värld i Vimmerby förra veckan, med förbehållet att besök bland föreställningarnas miljöer och karaktärer begränsas. Argumentet från parkens håll är att dess yta är 180 000 kvadratmeter stor vilket förenklar distansering.
Det har de helt rätt i. Vårens förbud och begränsningar, däribland den tillfälliga lagen, har syftat till att sänka risken för smittspridning genom att förhindra ansamlingar av många människor på liten yta. Därför borde storlek vara en viktigare parameter än lagrum.
Det är förståeligt att regeringen inte vill komma med ett lapptäcke av lösningar för allsköns branscher och företag. Det är också förståeligt att Folkhälsomyndigheten och politiker tvekar inför att lätta för mycket på restriktionerna. Stora anläggningar kan ta emot fler människor, vilket kan leda till rusning när många andra nöjen är uträknade.
Men de har också en naturlig fördel i årets folksport, utspridning av uttråkade karantänare. Alla kan inte gå på Skara sommarland när de vill, men många hade kunnat gå någon gång under sommaren.
Om det är problem med antalet besökare som regeringen och dess experter befarar, varför tillåts exempelvis köpcentrum som varuhuset Gekås i Ullared hålla öppet?
Hallands Nyheter har rapporterat (1/5) om köer som ringlar genom hela varuhuset på grund av att antalet öppna kassor halverats för att möjliggöra distansering. Enligt varuhusets vd tog de normalt emot 7500 dagliga besökare men nu ”tar vi inte in mer än 3000” på en butiksyta om 40 000 kvadratmeter.
Annons
Annons
Med en yta tio gånger så stor så är det helt bakvänt att Skara sommarland inte får ta emot fler än 50 personer. Men det blir än märkligare.
Skara sommarland tvingas hålla sin vattenpark stängd för att tillståndet för nöjesverksamhet gäller hela området. Hur kan utomhusbad, som är mindre till ytan, få vara öppna denna sommar?
Dessutom får såväl besöks- som handelsföretag statligt ekonomiskt stöd utifrån förlorad omsättning under mars och april, men parkernas största intäkter kommer från sommarperioden.
Inrikesministerns besked skapar alltså en dubbel ekonomisk skevhet, dels inom parkbranschen, dels gentemot andra branscher och företag. Därför är det bra att Centerpartiet under tisdagen gick ut med kompensationskrav för nöjesparkerna efter måndagens besked.
Enligt Svenska nöjesparksföreningen stod parkerna redo att ta emot besökare under modifierade förhållanden, exempelvis markörer vid köer. De flesta har dessutom digitala kösystem som minskar behovet av kontakt för försäljning och kontroll av biljetter.
Att regeringen nekar detta genom att hänvisa till ordningslagen och att den gällt länge – vilket Damberg gör – är fel. Inrikesministern tillstår själv att de redan ändrat ordningslagen tillfälligt för att införa 50-personersregeln. Då kan den ändras igen. Det skulle både minska orättvisan och skapa hett eftertraktade sommarjobb för tusentals ungdomar.