Annons

Annons

Annons

ledare liberal

Gustav Juntti
Gustav Juntti: Fler rika svenskar är bra

Vänstern menar att varje miljardär är ett misslyckande. Sossarna kommer aldrig erkänna att de skapat dessa.

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Alexandria Ocasio-Cortez gick från bartender till politiker genom att kalla miljardärer för politiska misslyckanden. Foto: AP Photo/Steven R. Groves.

Annons

”Varje miljardär är ett policymisslyckande.” Den progressiva men okända demokraten Alexandra Ocasio-Cortez tog sig hela vägen från en bar i New York till amerikanska kongressens underhus i mellanårsvalet 2018 med denna slogan.

Det är ett kraftfullt och tidstypiskt budskap. Men även om bara var femte amerikan håller med om påståendet, medan 45 procent är emot, tror vänstern verkligen att växande förmögenheter är ett problem som politiken måste korrigera.

Annons

Annons

Exempelvis skrev sossarnas tankesmedja Tiden i slutet av mars, i vad de kallade för ”en principförklaring för en ny socialdemokrati”, att Ocasio-Cortez hade rätt.

Därför är det framtidens huvuduppgift för svensk socialdemokrati ”att förbättra de materiella levnadsvillkoren för vanligt folk” genom kraftig omfördelning från de rikaste fem procenten.

Man kan fråga sig hur det ska gå om Sverige blir ett land där det inte går att öka sin förmögenhet.

Under torsdagen släpptes den årliga World Wealth Report (WWR) av konsultbolaget Capgemini. Mellan 2018 och 2019 ökade antalet dollarmiljonärer i Sverige med 13 000 personer. Det totala antalet är det högsta i rapportseriens 24-åriga historia, och placerar oss på 23 plats i världen. Att det är bra lär inte alla hålla med om.

Från socialdemokrater lär det heta att klyftorna ökar i Sverige och därför behövs mer skatt, välfärd och sosseri. Från identitetsvänstern lär i stället kritiken bygga på pigment och könsdelar: vita män äger mer än svarta kvinnor.

Men frågan är varför rikedom är det problem för Sverige som vänstern menar. Norge har fler dollarmiljonärer än oss, trots ett kraschat oljepris. Och Tyskland har fjärde flest i världen. En femtedel av varuexporten – 322 miljarder kronor – går till dessa två länder.

Annons

Utan ett växande välstånd där finns ingen avsättning för den exportindustri som socialdemokratin alltid vurmar för, vilket minskar vårt eget välstånd. Det drabbar främst de med låga inkomster som kan köpa mindre för sin inkomst.

Annons

Visserligen beror mycket av ökningen av rika på växande kapitalstockar. Enligt WWR minskade antalet miljardärer mellan 2017 och 2018. Det beror främst på att börserna 2018 gick dåligt.

Samma effekt, fast omvänt, skedde förra året. I Ryssland, Tyskland, Schweiz, Frankrike och Italien steg aktiemarknaden med minst 20 procent i lokal valuta, vilket ökade nettoförmögenheterna kraftigt.

Men det betyder inte att rika män badar i sin ärvda pengabinge. 30 juni släpptes Wealth-X, en årlig enkät bland världens miljardärer. Sex av tio har skapat sin förmögenhet själv, och ytterligare 30 procent har gjort det själv med hjälp av någon form av arv.

Av världens miljardärer har 11 procent gett eller lovat att ge till välgörande ändamål för att minska pandemins skador. Nästan samtliga är avsevärt rikare män, oftast mellan 50 och 70 år med en förmögenhet de själv skapat, i regel från teknologi- och finanssektorn eller industrikonglomerat. Sargade ekonomier är inte bra för näringslivet. Donationer är hjälp till självhjälp.

Dessutom behöver bilden av den rike mecenaten som köper konst till allmänhetens icke-nytta uppdateras. Flest av alla, ungefär åtta av tio, ger till utbildning, medan sex av tio ger till sociala insatser samt sjukvård och medicinsk forskning.

Annons

Sverige och Norge har fler miljardärer per capita än USA. Om varenda en vore ett politiskt misslyckande skulle sossarnas berättelse om hur de byggt Sverige också vara ett stort misslyckande. Det stora felet uppstår dock när politiken stirrar sig blind på enskilda exempel och glömmer att de flesta rika kommer från folket och ger tillbaka.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan