Annons

Annons

Annons

ledare liberal

Gustav Juntti
Gustav Juntti: Rösta på Trzaskowski för ett öppet Polen

På söndag väljer Polen en president för de kommande fem åren. Hur det kommer att gå är i princip omöjligt att säga.

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Den liberale borgmästaren Rafal Trzaskowski kan återuppbygga polackernas förtroende för landets demokrati. Foto: AP Photo/Czarek Sokolowski.

Annons

Enligt en färsk opinionsundersökning leder den liberale Rafal Trzaskowski, tillhörandes Medorgarplattformen (PO) och till vardags borgmästare i Warszawa, med 0,6 procentenheter. Enligt en annan är det dött lopp.

Motståndaren Andrzej Duda, som inte officiellt tillhör men linjerar med nationalkonservativa regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS), har plötsligt hamnat på defensiven.

Från en betryggande ledning i maj till kraftigt dalande opinionssiffror har Duda behövt skapa sig fiender och konflikter för att få prata om sin politik. Den är inte särskilt bra.

Annons

Annons

Sedan Duda tog över har Polens demokrati successivt nedmonterats. Exempelvis kan enskilda domare som kritiserar regeringen straffas. Public service har gjorts till regeringens megafon.

När Ungern i mars omklassificerades från demokrati till ”elektoral autkoritär regim” av V-Dem-institutet beskrevs hur Polen är på väg åt samma håll. I en liknande rapport från i maj beskriver organisationen Freedom House hur Polen numer är en ”halvkonsoliderad demokrati”.

Visst har det mycket att göra med att PiS suttit i regering. Men presidenten kan lägga in veto mot alla beslut vilket betyder att varje lagändring kräver 60 procent av rösterna i parlamentet. Den majoriteten har inte PiS. Nedmonteringen har skett med Dudas goda minne.

Därför vill Trzaskowski konsolidera den polska demokratin och återuppbygga förtroendet. Medierna ska åter göras oberoende efter åratal av statlig inblandning och journalistiska utrensningar.

Annons

Vidare vill han utöka gratis barnpassning från Warszawa till hela landet, återinföra det statliga stöder till assisterad befruktning i form av IVF-behandling samt starta en kampanj för att pappor ska ta ut mer föräldraledighet. Han har även lovat att lägga in presidentveto mot alla försök att strama åt abortlagstiftningen.

Annons

För att stimulera ekonomin och förbättra klimatavtrycket vill Trzaskowski ge alla invånare ett bidrag motsvarande 25 000 kronor till hemrenovering för att byta fönster, installera solpaneler eller förbättra isoleringen. Unga ska få utbildningsstipendier om de gör militärtjänst och fler studenter ska stödjas att påbörja forskningsutbildningar. Det är bra.

Trots att Polens ekonomi förväntas vara minst drabbad av coronakrisen i Europa – EU-kommissionen räknar med att landets BNP faller med 4,6 procent i år – stod tre kvarts miljon ungdomar utanför studier eller arbete före krisen.

Men Trzaskowski vill också stödja regeringen i arbetet för mer jordbrukssubventioner från EU och tänker kräva att EU upprättar en ”katastroffond” för jordbrukare. Och även om han vill tillåta partnerskap för samkönade par som i dag lever utan rätt att ärva varandra stödjer han inte äktenskap för homosexuella.

Det är alltså inte en rakt igenom liberal kandidat. Men tillräckligt balanserad för att hota PiS självsäkerhet. PiS partiledare Jaroslaw Kaczynski menar att Trzaskowskis politik är en attack på den polska familjen.

Men man får vara konservativ i Polen även om liberalen vinner. Som Trzaskowski sa vid ett valmöte i början av juni: ”Konservatism avfärdar radikalism, konservatism avfärdar nationalism”.

Det är lika sant här som där. Med blotta 15 mil mellan våra länder borde fler se hur illa Polen tilltygats under Andrzej Duda och förstå vikten av öppna samhällen. För Polen, för Sverige och för EU.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan