Annons

Annons

Annons

Annons

Västra Götalands län

Fosterhemsbarn kräver skadestånd från flera skaraborgska kommuner: "En markering"

Först blev de svikna av sina egna familjer, sedan av samhället och de kommuner som skulle se till att de hade det bra hos sina fosterhemsfamiljer.

Nu kräver flera personer ersättning från Falköping, Skövde, Skara och Tibro kommun för deras bristande tillsyn. Tvister som sannolikt kommer att avgöras i domstol i flera av fallen.

Text: 

Flera personer som under uppväxten varit fosterhemsplacerade i Skaraborg begär nu skadestånd av kommunerna sedan de farit illa utan att de ansvariga uppfyllt sitt tillsynsansvar menar advokat Monica Crusner.

Bild: Arkivbild

Annons

Som P4 Skaraborg var först med att rapportera om, tänker flera personer som varit fosterhemsplacerade som barn i Falköping, Skövde, Skara och Tibro, dra kommunerna inför rätta.

Det handlar om dels en man, född på 50-talet, som under uppväxten utsattes för sexuella övergrepp och psykisk misshandel av sin fosterhemsfamilj. Trots att han fick tvångsarbeta och bo i ett vedskjul agerade varken Skara eller Skövde kommun som nu krävs på 500 000 respektive 300 000 kronor av mannen.

Annons

Annons

Skövde krävs också på ersättning av en man som uppges ha blivit misshandlad i sitt fosterhem. Där handlar det om 250 000 kronor som krävs i ersättning.

- Pengarna är mer en markering för att få erkännande, men framförallt handlar det om att det finns barn därute som lever under samma förhållanden som dem och att det här kan få upp ögonen för problematiken. Det är det viktigaste här, säger advokat Monica Crusner som företräder klienterna till P4 Skaraborg.

Även Falköpings kommun begärs ersättning av en man som blev helt avskuren från sin biologiska familj under sin tid som fosterhemsplacerad, samt Tibro kommun där två bröder ska ha blivit inlåsta, misshandlade och tvångsmatade av sin fosterhemsfamilj.

Där är det den ena av börderna som kräver skadestånd av såväl Tibro som Göteborgs Stad som placerade de nu vuxna männen där, men Tibro bestrider begäran. De menar att de inte kan hitta några handlingar i ärendet i sina arkiv, trots att journaler ska sparas i minst 70 år. Kommunen hävdar även att ärendet ligger på Göteborgs stads bord, men Monica Crusner hävdar bestämt att det är kommunen där fosterhemmet ligger som har tillsynsansvaret och menar att man kommer gå vidare med de ärenden där klienterna nekas skadestånd efter sommaren.

– Jag får väl säga att jag är chockad över hur alla de här barnen har utsatts för olika typer av elände under ansvar som varje kommun haft, säger Monica Crusner och betonar att det inte handlar om att ställa enskilda individer inför rätta, utan gäller kommunernas tillsynsansvar.

Annons

Än har inte alla kommuner svarat, men redan nu ser det ut som att åtminstone Skövde och Tibro kommer att ställas inför rätta säger Monica Crusner som hänvisar till ny rättspraxis från Högsta domstolen och Europadomstolen.

Annons

Annons

Till toppen av sidan