Annons

Annons

Annons

Tidaholm landsbygd sydost

Strömmarna vid Baltak – varje flugfiskares dröm

Att vada ut i Tidans strömmande vatten i jakt på fisk har varit populärt under sommaren. Trycket på Baltaks flugfiske har därför varit högre än vanligt.

— Jag tror folk kom på att man faktist kunde ägna sig åt utomhusaktiviteter, som fiske, säger Per Nyman som arbetar på fiskodlingen i Baltak.

Text

En något sämre vår än vanligt indikerade på att det skulle se liknande ut på sommaren. Så blev inte fallet, fler flugfiskare än det normala har besökt Baltaks flugfiske.

Bild: Isak Barrljung

Annons

Baltaks flugfiske är ett populärt sommarinslag som lockar mycket besökare. Den som har fiskelyckan med sig kan dra upp både öring och regnbåge från Tidans strömmande vatten.

Fiskar sätts i minst en gång varje vecka under högsäsongen som äger rum mellan maj och september månad. Upptagningsområdet är stort och besökarna kommer från vitt skilda platser i vårt avlånga land.

Den här sommaren har trycket på Baltaks flugfiske varit högre än normalt. Detta är antagligen en följd av den pågående pandemin.

— Det har varit mer än vad det brukar, troligtvis pågrund av corona och i samband med avsaknaden av den riktiga sommarvärmen. Det är ju bättre fiske när det är lite molnigt och sämre väder, säger Per Nyman som jobbar på fiskeodlingen.

Annons

Vanliga år utgör utländska turister en stor del av besöksskaran men i år har de av förklarliga skäl uteblivit. Istället har antalet svenska besökare ökat avsevärt under sommaren.

Annons

— Under våren var det sämre ett tag då det inte alls var mycket folk. Sedan tror jag de kom på att man faktist kunde ägna sig åt utomhusaktiviteter, som sportfiske. Vilket har resulterat i att vi har sålt fler fiskekort än vanligt, säger Per Nyman.

Under våren var det därför lite ovisst och man var beredd på att tvingas permittera personal eller ha korttidsveckor, men så blev inte fallet.

Per Nyström är positivt överraskad över hur stort intresset kring flugfisket har varit under sommaren.

Bild: Isak Barrljung

Conny Andersson från Trollhättan är en av dem som besökt Baltaks flugfiske under sommaren. Det var inte Anderssons första besök i Tidan och antagligen inte hans sista heller.

— Jag brukar åka hit några gånger om året och testa lyckan, det är alltid gott om fisk här. Sånt här strömmande vatten finns inte på så många ställen, säger han.

Enligt Per Nyman är inte Baltaks flugfiske ensamma om att ha ökat sitt besöksantal den här sommaren.

— Så har det varit i hela Sverige. Alla som har liknande verksamheter har haft jättemycket folk, säger han.

I det strömmande vattnet gömmer sig både regnbåge och öring.

Bild: Isak Barrljung

Annons

Annons

Conny Andersson anser det vara "väldigt bra fiske" i Tidan runt Baltak.

Bild: Isak Barrljung

Det är inte bara fiskar som rör sig i vattnet, en och annan ko kunde också skymtas i vattnet.

Bild: Isak Barrljung

Naturen vid och runt Tidan är på många ställen slående vacker.

Bild: Isak Barrljung

Sträckan som man kan fiska på är ungefär tre kilometer lång.

Bild: Isak Barrljung

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan