Annons

Annons

Annons

Debatt
Vision: ”Räkningar kan inte betalas med applåder”

Svenskt Näringsliv går in i avtalsrörelsen med ett nollbud med hänvisning till coronapandemin. Nu hoppas fackförbundet Vision, genom regionordföranden Jonas Ericsson, att arbetsgivarna inom den offentliga verksamheten inte följer samma spår.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Vackra flyguppvisningar för hårt arbetande människor under coronapandemin ger inte mer pengar i plånboken, menar Visions regionordförande Jonas Ericsson. Istället vill han se ett anständigt lönepåslag i den kommande avtalsrörelsen. Foto: Anders Wiklund.

Annons

I våras kom Vision och flera andra förbund med Sveriges kommuner och regioner (SKR) om att skjuta upp förhandlingarna om nya avtal till efter sommaren och förlänga gällande avtal till den 31 oktober 2020. Förhandlingar som förväntas att återupptas inom kort.

I detta läge går Svenskt Näringsliv in i den uppskjutna avtalsrörelsen med ett nollbud. Mattias Dahl, organisationens vice vd, säger att det inte är säkert att det kan bli några löneökningar alls. Detta är alltså samma organisation vars medlemmar under fullt blossande coronapandemi valde att ta emot statliga bidrag för permitteringar med den ena handen och med den andra handen sade sig villiga att dela ut enorma summor till aktieägarna!

Annons

Annons

Det är skamligt att med detta i åtanke att gå ut och säga att några miljarder till aktieägare kan vi lösa. Men en löneökning på några hundra kronor för våra medlemmar som stått i centrum för pandemin, med förkortade semestrar, tuffast möjliga arbetsmiljö och med sig själv som insats. Det har arbetsgivarna inte råd med.

För det är just de signaler man sänder, våra medlemmar, de som redan tjänar lite ska inget ha.

Vad tror Svenskt Näringsliv att vi ska leva av? Applåder från balkonger klockan 20.00? eller flyguppvisningar för att hedra dom anställda?

Våra medlemmar kan inte betala sina hyror med applåder, kylskåpet går inte att fylla med någon dedikerad flyguppvisning hur vacker den än är.

Jag hoppas verkligen att man från SKR och våra lokala arbetsgivares sida inom offentliga verksamheter inte faller i fällan att följa den linje Svenskt Näringsliv anslår. Jag hoppas att Västra Götalandsregionen står rakryggad och ser sin personals värde. Ser alla som gjort sitt yttersta för att vi andra ska kunna leva så normalt som möjligt.

Min uppmaning till alla offentliga arbetsgivare är

- Se till att allt ni fått av er personal under denna kris också återgäldas i lönekuvertet

Jonas Ericsson, Ordförande Vision Västra Götalandsregionen

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan