Annons

Annons

Annons

Volleyboll

Så spelas elitserien i volleyboll – bara en dryg vecka till premiär

Om bara en dryg vecka startar en ny elitseriesäsong i volleyboll.

Nytt för i år är att Floby VK är tillbaka i herrarnas serie efter ett antal år i lägre divisioner, samt att RIG Falköpings båda lag, återgår till att spela både hemma- och bortamatcher.

Text

Om bara en dryg vecka är det seriepremiär i elitserien i volleyboll. Floby VK börjar borta mot Sollentuna, medan RIG Falköpings två lag reser till Skåne.

Bild: Olof Darius

Annons

En ny elitseriesäsong väntar alltså runt hörnet för de västgötska volleybollklubbarna RIG Falköping och Floby VK.

Elva damlag och elva herrlag från 18 olika föreningar utgör startfältet i årets elitserie i volleyboll. Bland de totalt 22 lagen återfinns tre nykomlingar i form av Umeålaget IKSU på damsidan samt Uppsala och Floby på herrsidan.

Helgen 26-27 september drar det hela igång. För Floby VK:s herrar väntar bortamatch mot Sollentuna, medan RIG Falköpings båda lag får resa söderut i landet. Tjejerna åker till Lund, killarna till Örkelljunga,

Annons

Annons

Premiäromgången ser i sin helhet ut som följer:

Damer: Hylte/Halmstad-Engelholm, IKSU-Värnamo, Sollentuna-Örebro, Lindesberg-Linköping, Lund-RIG Falköping.

Herrar: Sollentuna- Floby, Lund-Habo, Örkelljunga-RIG Falköping, Södertelge- Falkenberg, Uppsala-Vingåker.

Precis som förra säsongen spelas raka serier med traditionella dubbelmöten, som innebär att alla lag möter alla, en gång på hemmaplan och en gång på bortaplan, vilket ger totalt 20 omgångar.

Nytt för i år är att även RIG Falköping, föreningen bestående av unga spelare som utbildar sig på volleybollgymnasiet, spelar både hemma- och bortamatcher. RIG Falköping kan fortsatt inte degraderas från Elitserien och kan heller inte kvalificera sig för SM-slutspel eller Grand Prix.

Till säsongen 2019/20 förärades SM-slutspelet ett nytt upplägg som aldrig hann fullföljas på grund av coronautbrottet. Upplägget ligger kvar och innebär att säsongens mest kritiska fas inleds med det omstöpta åttondelsfinalspelet, där sjuan och tian från grundserien ställs mot varandra i den ena matchserien, och åttan och nian drabbar samman i den andra. Förlorande lag får ställa in sig på elitseriekval för att försöka behålla sin platser i svensk elitvolleybolls finrum, medan vinnarna lägger beslag på de sista två kvartsfinalplatserna. Därefter följer kvartsfinaler, återkval, semifinaler samt brons- och SM-finaler.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan