Annons

Annons

Annons

Rekordstora barnporrmålet i Skaraborg

Han spårade ”Skövdemannen” – så jobbar polisens IT-sektion i jakten på nätpedofiler: Då kan ditt barn vara utsatt

Barn tillhör de mest utsatta i digitala miljöer – utan att kanske förstå det själva.

Andreas Grym, utredare vid polisens IT-brottscentrum, uppmanar föräldrar att prata med barnen om farorna på internet.

– Sexförbrytarna är ofta skickliga på att uttrycka sig som barn och ungdomar gör i chattar, säger Andreas Grym.

Text

Andreas Grym, utredare vid polisens IT-brottscentrum, uppmanar föräldrar att prata med barnen om farorna på internet – och på vilka beteendeförändringar man ska vara uppmärksam. Foto: Oscar Strandberg och genrebild/TT.

Annons

Nyligen inleddes rättegången mot den man hemmahörande i Skövde som misstänks för flera sexbrott mot barn. Andreas Grym och hans kollegor spelade en central roll i jakten på mannen och de 70 utsatta flickorna.

– Då de första anmälningarna kom från Stockholmsområdet visste man inte identiteten på den misstänkte. När det började komma fler anmälningar, läste jag dessa och började se ett mönster i mannens kontakt med barnen, säger Andreas Grym.

När en uppsnappad IP-adress kopplades till Skövde och den misstänkte, tog regionalt IT-brottscentrum i Göteborg över fallet. Därefter stormade polisen in och gjorde husrannsakan i bostaden i november 2019.

Annons

Annons

I bland annat en telefon hittades bilder och filmer på flera nakna barn.

– Vi lägger ett stort pussel när vi letar digitala spår efter offer och misstänkta – och människor lämnar väldigt mycket spår på nätet utan att veta om det, säger Andreas Grym.

I appen Snapchat kan användarna ladda upp bilder och korta filmer som därefter försvinner efter en viss tid. Tar en annan användare en skärmdump, meddelas också uppladdaren om detta. Men det betyder inte att barnen är skyddade från pedofilerna. OBS: Genrebild. Foto: Mia Oshiro Junge/TT.

Andreas Grym började som patrullerande polis i Borås. Därefter tog han klivet till en roll som utredare på polisens IT-brottscentrum i Göteborg.

Bild: Oscar Strandberg

Det är framför allt sexbrott mot barn som IT-brottscentrum i Göteborg jobbar med. Det när den misstänkte är hemmahörande i regionen. Skulle man härifrån spåra en misstänkt till en annan stad så överlämnas ärendet till motsvarande centrum.

– Vi jobbar också med komplexare cyberbrott som sabotage, större bedrägerier och dataintrång. Jag kan inte berätta detaljerat om hur vi jobbar, men vi använder olika underrättelsesystem och öppna källor på nätet, säger Andreas Grym.

Ofta nämns appen Snapchat i utredningar och åtal mot sexförbrytare online. Så även i utredningen mot mannen i Skövde.

– Snapchat är populärt bland barn eftersom appen fått ryktet att ”kompisarna använder Snapchat” och då vill ”alla” använda det, säger Andreas Grym vid IT-brottscentrum.

– Där barnen finns, finns också de som vill utnyttja dem, fortsätter han.

Hur kan sexförbrytarna ”jobba” på nätet när de försöker kontakta barn?

Annons

– Ofta använder de ett tillvägagångssätt som de är bekväma med och kanske haft tur med tidigare. Som jag sa är de flesta också skickliga på att uttrycka sig och de kan spela rollen av att vara en jämnårig kille eller tjej och vagga in offret i en falsk trygghet innan de slår till.

Annons

– Ibland kan det vara mer rakt på med att de bara skickar ut ett erbjudande om alkohol eller pengar i utbyte mot nakenbilder.

Vilka gemensamma nämnare kan de generellt ha?

– Utifrån mina egna erfarenheter så är det främst män i åldern 20 till 40 år som ibland också fortfarande bor hemma, säger Andreas Grym vid IT-brottscentrum.

På just Snapchat kan användarna ladda upp bilder och korta filmer som därefter försvinner efter en viss tid. Tar en annan användare en skärmdump, meddelas också uppladdaren om detta.

Men det betyder inte att barnen är skyddade från pedofilerna.

– Nej, men barnen tror att de är det eftersom de blir informerade om en användare tar en skärmdump. Men det kan man väldigt enkelt komma runt genom att ha två telefoner och filma den ena med den andra, säger utredaren Andreas Grym.

Som företag har Snapchat en skyldighet att rapportera misstänkta konton som bryter mot dess regler till amerikanska myndigheter – men inte till svenska, vilket kan göra att information om användarna dröjer.

– Om ens barn ska ha en egen mobiltelefon, rekommenderar jag att man först pratar om de faror som kan finnas på nätet med människor som vill en illa. Samhället är annorlunda nu jämfört med tidigare, säger polisen Andreas Grym på IT-brottscentrum. Foto: Adam Ihse/TT.

Vilka tips och råd kan du ge oroliga föräldrar?

Annons

– Om ens barn ska ha en egen mobiltelefon, rekommenderar jag att man först pratar om de faror som kan finnas på nätet med människor som vill en illa. Samhället är annorlunda nu jämfört med tidigare. Jag menar, nu skulle ingen skriva ut en vågad bild på sig själv och sätta upp den på stan i 24 timmar, så varför göra det på nätet?

– Dessutom tycker jag att man inte ska låta barnen fritt ladda hem olika appar. Det är bra om man som förälder ställer in så att det bara kan ske med lösenord – som man då inte berättar för barnet, fortsätter Andreas Grym.

Annons

Om ens barn kan vara utsatt för en nätpedofil, finns det i så fall något man kan se det på?

– Det är svårt att säga, men jag tycker att man som förälder ska vara uppmärksam på snabba skillnader i barnets beteende. Är han eller hon pressad kan det lätt bli konflikter om struntsaker. Till exempel om man ber sitt barn slänga soporna men det slutar i ett jättebråk. Då är det viktigt att man pratar lugnt och inte dömer. De barn vi träffar har redan mycket skam, säger Andreas Grym, utredare vid polisens regionala IT-brottscentrum.

Det är svårt att se på ett barn om det är utsatt för en sexförbrytare på nätet, men Andreas Grym uppmanar alla föräldrar att vara vaksamma på snabba förändringar i till exempel humöret.

Bild: Oscar Strandberg

LÄS MER: Rekordstora rättegången mot sexförbrytaren inledd: ”Stort jobb hitta alla”

Annons

LÄS MER: Polisens specialgrupp berättar: Så hittade vi de 70 sexutnyttjade flickorna

LÄS MER: Sista åtalet inlämnat i omfattande barnporrmålet

LÄS MER: Skövdebo åtalas – 70 flickor utsatta via Snapchat

LÄS MER: Skövdeman häktad – erkänner flera sexbrott mot barn

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan