Annons

Annons

Annons

Skaraborgs Sjukhus i Falköping

Insändare
Insändare: Vården utvecklas – även på sjukhuset i Falköping

När pandemin kräver största fokus innebär det också att man måste prioritera inom sjukvården. Det krävs mycket för att komma ikapp med vårdköerna, konstaterar insändarskribenterna.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Att till exempel ortopediplatserna flyttas från Falköping till Skövde är en effektivisering, menar insändarskribenterna.

Bild: Peo Janson

Annons

Just nu har vi tillsammans en pandemi att ta hand om och därför handlar det mycket om prioritering inom hälso- och sjukvården. Personalen på våra vårdcentraler och sjukhus jobbar på för fullt för att hantera situationen på bästa sätt. Samtidigt har vi fått fler patienter som står i kö för vård och behandling, med orsak att personalen är upptagen med att ta hand om covid-sjuka.

Sjukhuset i Falköping kommer fortsatt ha kvar sina mottagningar och dagkirurgin som kommer vara en nyckel till att kunna ta hand om allt fler patienter, bara de inte rycks för att hand om en ökande skara med covid-sjuka. Flytten av de 20-talet vårdplatserna inom medicin/ortopedi till Skövde höjer patientsäkerheten och är en effektivisering för att t ex kunna samla de covid-sjuka på ett och samma sjukhus.

Annons

Ja vården ska vara jämlik och den ska vara nära. Därför har grönblå samverkan jobbat med fast läkarkontakt på vårdcentralen för att öka kontinuiteten för patienten och nu har över 80% av befolkningen fast läkare. Koordinatorer finns på varje vårdcentral för att underlätta för patienten och vägleda rätt.

Annons

Varje vårdcentral har hemsjukvårdsläkare. De digitala vårdkontakterna har ökat inom vården med 300%, och därmed har vården flyttat in i hemmen och det är verkligen nära vård. Digitala möten genomförs även från sjukhuset i Falköping, samtidigt är man inte platsberoende i den digitala vården. Å inte förglömma de mobila närsjukvårdsteamen som kan besöka patienten i hemmet med specialistvård.

Som patient vill man ha vård när man behöver det och just nu arbetar den grönblå ledningen i regionen för att öka tillgängligheten, genom att skjuta till mer pengar för att sjukhusen ska kunna avropa dessa när man genomfört vård, utöver vad basvolymen är.

Helt klart är att vi behöver på alla sätt öka mängden vård för att komma i kapp. Därför finns uppdrag på att ta bort onödiga hinder kring bisysslor och övertid, likaså att personal inte ska ha ett halvårs karens när man byter arbetsgivare. Många vågar inte komma tillbaka till regionen som arbetsgivare för att hamna i ett vakuum mellan olika arbetsgivare.

Den närmaste tiden ska tillgängligkapacitet utnyttjas till fullo, om det så är våra egna sjukhus, redan upphandlade befintliga avtal och nya avtal som behöver upphandlas för att fler patienter ska få vård. Det kommer innebära att vi måste prioritera, vilket Socialdemokraterna inte har förmåga att göra. Därför har man drivit igenom att alla över 65 ska kunna gratis besöka distriktssköterska på vårdcentralen eller gratis kunna besöka en tandhygienist om man har åldern inne.

Annons

Annons

Prioritering just nu är pandemin, därefter den uppskjutna vården, och att samtidigt utveckla vården med innovationer inom medicin, teknik och digitalisering för att kunna ha en hälso- och sjukvård i framkant. Vi måste ha prio på nya metoder och inte på de gamla metoderna genom att göra gratis-reformer.

Gunilla Druve Jansson (C), Ordf Östra hälso- och sjukvårdsnämnden

Dan Hovskär (KD), Vice ordf Östra hälso- och sjukvårdsnämnden

Pär Johnson (L), Ordf styrelsen för Skaraborgs Sjukhus

Linn Brandström (M), Regionråd, ledamot av regionstyrelsen

Marianne Bonnevier (MP), Ledamot Östra hälso- och sjukvårdsnämnden

LÄS OCKSÅ: Insändare: Vi ser med stor oro på framtiden för sjukhuset i Falköping

LÄS OCKSÅ: Debatt: Vi vill utveckla Falköpings sjukhus – inte avveckla!

LÄS OCKSÅ: Flytten till Skövde permanentas – de oroas för sjukhusets framtid

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan