Annons

Annons

Annons

Falköping Centrum

Insändare
INSÄNDARE: Varför ta ifrån 5000 unga chansen?

Regeringen vill halvera antalet platser till idrottsgymnasium, från 10 000 platser till cirka 5000 platser. Detta hade blivit verklighet med det nya förslag som regeringen lagt fram gällande en ny variant av idrottsgymnasium. Med vetskapen om att allt färre unga idrottar idag, varför vill regeringen då ta ifrån 5000 unga chansen att faktiskt kunna utöva en sport på hög nivå parallellt med skolgången?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

”Att kombinera idrott med studier kan redan idag vara stressigt för elever”, skriver Zeynab Hussaini och Rebecca Nordin Vainio, MUF.

Bild: Stefan Albertsson

Annons

Att kombinera idrott med studier kan redan idag vara stressigt för elever. Träningar kan vara schemalagda flera gånger i veckan på dessutom sena timmar. Att hinna med studier utöver träningen är något som ofta kan ses som en utmaning. Chansen att då välja ett gymnasium där man får verktyg att kombinera båda dessa delar är en viktig aspekt för att överhuvudtaget kunna fortsätta med idrotten.

Annons

Det är farligt att begränsa ett så viktigt verktyg som en plats på ett elitidrottsgymnasium faktiskt kan vara för en person. Forskningen av Per Göran Fahlström, universitetslektor i idrottsvetenskap visar att 4 av 5 som nått landslag har gått via ett idrottsgymnasium. Där de får tillgång till anpassade studier, psykologer, träningar på skoltid och nutrionister. Risken med att ta ifrån den chansen från tusentals unga, är att de slutar idrotta helt och hållet. Vi har redan idag ett problem med att allt färre unga utövar någon sport på sin fritid. Vad händer med de ungdomar som känner att chansen att kanske kunna lyckas inom sporten i framtiden tas ifrån dem?

Annons

Att enbart 5000 antas till dessa elitidrottsgymnasium hade lett till en betydligt hårdare selektering av antagna. Vilket inte bara hade lett till mer stress och press hos redan stressade elever, utan försvårar ett rättvist urval när idrottare bara är 15 år. Vid den åldern är kroppen inte färdigutvecklad, med andra ord så finns det garanterat fysiologiska skillnader mellan idrottare i samma ålder som ansöker. Denna aspekt handlar inte nödvändigtvis om talang, utan enbart om biologi vid just det tillfället, vilket kan komma att förändras inom gymnasietiden.

Regeringen nekar till att en halvering av platser på idrottsgymnasium skulle leda till en hårdare selektering. Istället argumenterar Anna Ekström för att selekteringen redan sker inom idrottsföreningarna. Det är dock svårt att köpa hennes förklaring. Det är bara logiskt att en halvering av platser också leder till en halvering av antal unga som får möjlighet att kombinera studier med idrotten, och möjligheten att faktiskt kunna utvecklas till elitnivå under gymnasietiden.

Rebecca Nordin Vainio, riksordförande Moderat skolungdom

Zeynab Hussaini, styrelseledamot MUF Skaraborg

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan