Annons

Annons

Annons

Polis och brott i Skaraborg

Ny ”bilslakt” i Västsverige – lyxmodeller i Skaraborg länsades av tjuvar

Drygt 30 exklusivare bilar parkerade på platser i Västsverige har utsatts för inbrott, där bland annat rattar, airbags och ibland fälgar stulits.

Nu går polisen ut med en varning – och uppmanar samtidigt boende att hålla utkik i sina områden.

Flera dyrare bilar runt om i Västsverige har under den senaste tiden utsatts för inbrott, där till exempel ratten eller airbags stulits. Polisen vill nu uppmärksamma människor att hålla utkik i sina bostadsområden. OBS: Genrebild. Foto: Fredrik Sandberg/TT och Tomas Oneborg/TT.

Annons

I ett pressmeddelande på sin hemsida skriver polisen att det kan handla om en eller flera ligor, inriktade på lyxigare bilmodeller, som är i farten.

Framför allt är det ägare till dyrare bilar av märkena BMW och Mercedes som drabbats sedan inledningen av november. I september utsattes flera Volvobilar av samma typ av plundring, vilket tidningen skrev om då.

Annons

I Skaraborg har det hittills kommit 17 anmälningar till polisen. Totalt finns det 33 ärenden och i samtliga fall har saker från interiören försvunnit, som rattar, airbags och ibland också fälgar.

”Den här typen av stölder går fort att utföra och brotten är svåra att lösa. En uppmärksam allmänhet är därför av stor betydelse”, skriver polisen.

Annons

Det är framför allt bilar av märkena Mercedes (bilden) och BMW som brottslingarna riktat in sig på i Västsverige. På bilden ses Mercedes första långdistans-elbil EQC 400. OBS: Genrebild. Foto: Tomas Oneborg/TT.

Därför uppmanas nu den eller de som kan ha sett något misstänkt eller vet mer om händelserna, att höra av sig till polisen. Även boende uppmanas att hålla utkik och vara uppmärksamma efter ”obehöriga”. I pressmeddelandet skriver polisen att den som hyr ut till exempel fritidsstugor ska vara extra vaksam till vem eller vilka man faktiskt hyr ut till.

Här har tjuvarna hittills slagit till i Västsverige: Skaraborg: 17 bilar, Älvsborg: 12 bilar, Halland: 2 bilar, Storgöteborg: 2 bilar.

Så här kan det se ut när tjuvar ”slaktat” en bil invändigt. OBS: Genrebild. Foto: Izabelle Nordfjell/TT.

FAKTA: Så skyddar du din bil

• Parkera bilen på ett upplyst ställe eller i garage.

• Använd en godkänd rattkrycka och se till att den täcker krockkudden. Även bilar med key-less system bör kompletteras med en godkänd rattkrycka, så att tjuven inte kan köra bilen vid elektronisk nyckelkopiering.

Annons

• Förvara dina bilnycklar på ett säkert ställe, gärna i en plåtlåda, detta för att nyckelns signal inte ska gå att scanna.

Källa: Polisen.se.

LÄS MER: Volvobilar plundras av fräcka tjuvar – polisens skarpa uppmaning: ”Lägg inte din nyckel där”

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan